Vsi jo obožujemo, je največkrat uporabljena moka v LCHF/KETO receptih, uporabljamo jo lahko za slano in sladko, njen nežen okus po mandljih pa prevzame vse, ki jo poskusijo, a vendar:

LCHF NI samo mandljeva razmaščena moka!

Kljub vsem pozitivnim lastnostim mandljeve moke in relativno nevtralnega okusa, se nam le-ta lahko (kot vsa ostala živila na tem planetu) zameri,  sploh kadar jo uporabljamo “na silo” – ko bi si v resnici želeli kakšnega drugega okusa npr. ko že 10-ič pečemo iste piškote ali pečemo testo za pizzo …

 

V takih trenutkih nam na pomoč lahko priskočijo druge razmaščene moke, da nam malo popestrijo okus!

 

Nekatere razmaščene moke se namreč v receptih uporabljajo na enak način in v enakih količinah kot bi se mandljeva razmaščena moka, zato jo lahko z njimi v vseh receptih 100% zamenjamo, zraven pa tudi prihranimo kakšen € ali dva, saj je zaradi specifičnih zahtev in pogojev produkcije mandljeva ena dražjih razmaščenih mok.

 

S katerimi mokami lahko torej zamenjam mandljevo razmaščeno moko? In v katerih receptih?

Pri SLADKIH receptih lahko mandljevo moko 100% zamenjamo z LEŠNIKOVO, OREHOVO ali MAKADAMIJEVO razmaščeno moko.

Pri SLANIH receptih lahko mandljevo moko 100% zamenjamo z BUČNO, SEZAMOVO ali KONOPLJINO razmaščeno moko.

Ker sta struktura in obnašanje pri vseh naštetih mokah povsem enaki, se lahko tudi malo poigravamo z različnimi okusi:

Ko delamo piškote lahko npr. namesto 100 g mandljeve moke uporabimo 70 g lešnikove in 30 g makadamijeve moke, ali pa si pizzo namesto oz mandljeve spečemo iz kombinacije sezamove in konopljine razmaščene moke.  Poglejmo primer recepta:

Dodatni nasveti:

Sezamovo razmaščeno moko je v receptih fino mešati z drugimi mokami – bučno ali konopljino, saj lahko rahlo pogreni okus jedi. Odlična je tudi v kombinaciji s KOKOSOVO razmaščeno moko.

Makadamijeva moka ima razkošen, zelo kremast okus in je odlična za posebne priložnosti.

Konopljino razmaščeno moko lahko uporabljaš tudi na enak način kot proteine in si jo mešaš v smoothije ali kaj podobnega.

Bučna moka je naravno slana in je odlična v jedeh, kot so npr. njoki.

Mandljeve razmaščene moke NE moremo zamenjati za mlete mandlje, tudi če so ti fino mleti.

Mandljeve razmaščene moke ne moremo zamenjati za kakšne druge mlete oreščke.

V receptih iz razmaščenih mok potrebujemo vezivo – men najboljšimi so KONJAK MOKA, MOKA iz INDIJSKEGA TRPOTCA in LANENA MOKA – rjava ali zlata.

Vse moke lahko ekvivalentno zamenjamo z enakimi mokami v BIO KVALITETI.

 

 

Obilico veselja ob brezobrestni peki vam želimo!