Vsi jo obožujemo, je največkrat uporabljena moka v LCHF/KETO receptih, uporabljamo jo lahko za slano in sladko, njen nežen okus po mandljih pa prevzame vse, ki jo poskusijo, a vendar:
LCHF NI samo mandljeva razmaščena moka!
Kljub vsem pozitivnim lastnostim mandljeve moke in relativno nevtralnega okusa, se nam le-ta lahko (kot vsa ostala živila na tem planetu) zameri, sploh kadar jo uporabljamo “na silo” – ko bi si v resnici želeli kakšnega drugega okusa npr. ko že 10-ič pečemo iste piškote ali pečemo testo za pizzo …
V takih trenutkih nam na pomoč lahko priskočijo druge razmaščene moke, da nam malo popestrijo okus!
Nekatere razmaščene moke se namreč v receptih uporabljajo na enak način in v enakih količinah kot bi se mandljeva razmaščena moka, zato jo lahko z njimi v vseh receptih 100% zamenjamo, zraven pa tudi prihranimo kakšen € ali dva, saj je zaradi specifičnih zahtev in pogojev produkcije mandljeva ena dražjih razmaščenih mok.
S katerimi mokami lahko torej zamenjam mandljevo razmaščeno moko? In v katerih receptih?
Pri SLADKIH receptih lahko mandljevo moko 100% zamenjamo z LEŠNIKOVO, razmaščeno moko.
Pri SLANIH receptih lahko mandljevo moko 100% zamenjamo z BUČNO, SEZAMOVO ali KONOPLJINO razmaščeno moko.
Ker sta struktura in obnašanje pri vseh naštetih mokah povsem enaki, se lahko tudi malo poigravamo z različnimi okusi:
Ko delamo piškote lahko npr. namesto 100 g mandljeve moke uporabimo 70 g lešnikove in 30 g makadamijeve moke, ali pa si pizzo namesto oz mandljeve spečemo iz kombinacije sezamove in konopljine razmaščene moke. Poglejmo primer recepta:
Dodatni nasveti:
Sezamovo razmaščeno moko je v receptih fino mešati z drugimi mokami – bučno ali konopljino, saj lahko rahlo pogreni okus jedi. Odlična je tudi v kombinaciji s KOKOSOVO razmaščeno moko.
Konopljino razmaščeno moko lahko uporabljaš tudi na enak način kot proteine in si jo mešaš v smoothije ali kaj podobnega.
Bučna moka je naravno slana in je odlična v jedeh, kot so npr. njoki.
Mandljeve razmaščene moke NE moremo zamenjati za mlete mandlje, tudi če so ti fino mleti.
Mandljeve razmaščene moke ne moremo zamenjati za kakšne druge mlete oreščke.
V receptih iz razmaščenih mok potrebujemo vezivo – men najboljšimi so KONJAK MOKA, MOKA iz INDIJSKEGA TRPOTCA in ZLATA lanena moka.
Vse moke lahko ekvivalentno zamenjamo z enakimi mokami v BIO KVALITETI.
Obilico veselja ob brezobrestni peki vam želimo!