Če imate težave pri oddaji naročila nas pokličite na +386/69 968 991 ali pišite na info@pajsbrezobresti.si

RAZLIKA med mletimi oreščki in razmaščenimi mokami

RAZLIKA med mletimi oreščki in razmaščenimi mokami
april 13, 2018 tadej
In PALEO, PREHRANA

Mleti oreščki in semena ali … njihova razmaščena moka?

 

Takole je na stvari: Velikokrat slišimo, da so razmaščene moke iz semen in oreščkov popolnoma nepotrebne, saj so v bistvu nič drugega, kot drugo ime za mlete oreščke oz. semena, ki jih lahko kupimo na vsakem vogalu. A temu ni čisto tako, med omenjenima tipoma izdelkov namreč obstaja kar nekaj bistvenih razlik.

 

Mleti oršečki vs. razmaščene moke

 

Enak izvor, drugačen rezultat

Način pridobivanja obeh izdelkov se prične na istem mestu – v rastlini oz. drevesu, ki nam da želene plodove oz. semena. Za bistveno razliko med izgledom in hranilno vrednostjo končnih produktov pa so krivi različni postopki pridelave, ki vplivajo na lastnosti osnovne sestavine.

Mleti oreščki in semena v resnici niso nič drugega kot (vsaj v nekaterih primerih) priročnejša oblika oreščkov in semen, ki načeloma ohranijo vse lastnosti izvorne sestavine. Pri tem gre omeniti, da je ohranitev hranilnih vrednosti zelo odvisna od pogojev pod katerimi pridobivanje poteka. Previsoke temperature, na primer, lahko zmanjšajo vsebnost določenih hranil v končnem produktu.

Z razmaščenimi mokami je drugače – lahko rečemo, da gre za izboljšano verzijo prej omenjenih mletih izdelkov. Pridelava razmaščenih mok iz semen in oreščkov poteka pod strogo nadzorovanimi pogoji, ki zagotavljajo, da končni izdelek vsebuje vse, kar človeško telo potrebuje za zdravje. Postopek hladnega stiskanja in mletja omogoča, da se maščoba iz semen in oreščkov izloči na naraven način in hkrati prepreči izgubo pomembnih hranilnih snovi.

Rezultat? Manj kalorij in enaka hranilnost!

 

V oreščkih in semenih prisotne maščobe so lahko nezdrave

Dobro, vsi vemo, da so esencialne maščobne kisline nujne za naše zdravje. Velika večina ve, da obstajajo maščobne kisline omega 3, 6 in 9. Kdo ve, da so brez pravilnega razmerja med njimi njihovi učinki nični ali celo škodljivi? Pri tem imamo v mislih predvsem razmerje med omega 3 in omega 6 maščobnimi kislinami, ki je za naše zdravje najpomembnejše.

In kaj imajo z vsem tem opraviti oreščki in semena?

Ob vseh hranilnih snoveh, ki jih vsebujejo, so oreščki in semena tudi bogat vir maščob. Vse lepo in prav, dokler se ne poglobimo v že omenjeno razmerje med esencialnimi maščobnimi kislinami. Te so človeškemu telesu nujne pri ohranjanju spomina, sposobnosti učenja, normalnega delovanja metabolizma, zdrave ravni hormonov … najoptimalnejše pa je, če razmerje med omega 3 in 6 znaša 1:1, v najslabšem primeru 5:1 – v prid omega 6.

Sodobno prehranjevanje nas je žal pripeljalo do točke, ko je to razmerje popolnoma porušeno in včasih celo drastično izven meja dovoljenega, svoj delež pa k stanju prispevajo tudi sicer zdrava živila, kot so oreščki in semena. Ti vsebujejo veliko količino omega 6 maščobnih kislin in ne zadostijo potrebam po omega 3, zato uživanje velikih količin njihovih maščob negativno vpliva na ravnovesje maščobnih kislin v telesu, kar dolgoročno škoduje telesnemu zdravju. Vsebnost omega 6, ki presega 5-kratno vrednost v telesu prisotnih omega 3, povzroča (in je v današnjem času tudi eden njihovih najpogostejših vzrokov) vnetja. Prav to nesorazmerno ravnovesje je krivo, da se nekaterim posameznikom ves čas pojavlja npr. vnetje mehurja – dlje časa trajajoča in ponavljajoča se vnetja pa lahko privedejo do pojava resnejših bolezni.

Zato so razmaščene moke zdravju prijaznejša izbira. Vsi vemo, kako težko se je ustaviti ob grizljanju študentske hrane, vsi tudi vemo, kolikšne količine mletih oreškov in semen so potrebne za pripravo peciva. Si lahko predstavljate, koliko je maščob zaužijete na ta način? In kako te maščobe vplivajo na vaše zdravje?

Razmaščene moke vsebujejo vse hranilne vrednosti oreščkov in semen, so izjemen vir vlaknin in mineralov, poleg tega pa jih odlikuje še ena velika prednost – zaradi zelo nizke vsebnosti maščob ne bodo imele negativnega vpliva na vaše ravnovesje med omega 6 in 3!

 

Pa še tako praktične so za uporabo!

Zaradi finega mletja so razmaščene moke – v primerjavi z mletimi oreščki in semeni, bolj podobne navadni moki tako po strukturi kot po načinu obnašanja pri peki. Ne vsebujejo velikih koščkov, ne povzročajo nastajanja grudic in ne zahtevajo študije iz pretiranega prilagajanja receptov.  Pomeni, da je peka iz razmaščenih mok zaradi njihove fine strukture, dosti bolj podobna peki iz navadne moke. Tudi dobrote pripravljene iz njih so bolj podobne dobrotam iz navadne pšenične moke.

A pozor, razmaščene moke v nasprotju za navadno pšenično moko, ne vsebujejo GLUTENA, se pravi pri peki potrebujejo dodatno vezivo, kot na primer KONJAK MOKO ali MOKO IZ INDIJSKEGA TRPOTCA ali INDIJSKI TRPOTEC!

Dodaten plus pa je tudi, da  razmaščene moke nikoli ne postanejo žarke!

 

Da zaključimo:

Razmaščene moke iz semen in orečškov so zdrave, okusne, vsestransko uporabne in izjemno hranljive. Vsebujejo zelo malo ogljikovih hidratov in malo maščob, imajo nizek glikemični indeks in so super vir prehranskih vlaknin in beljakovin.

Mandljeva, chia, makadamijeva, lanena, orehova, bučna, lešnikova … mmm …

katero boste pajsnili najprej?