Hey, gost!

LCHF, KETO & PALEO zanimivosti

- Blog -

RAZLIKA med mletimi oreščki in razmaščenimi mokami

Mleti oreščki in semena ali … njihova razmaščena moka?

Takole je na stvari: Velikokrat slišimo, da so razmaščene moke iz semen in oreščkov popolnoma nepotrebne, saj so v bistvu nič drugega, kot drugo ime za mlete oreščke oz. semena, ki jih lahko kupimo na vsakem vogalu.

A temu ni čisto tako, med omenjenima tipoma izdelkov namreč obstaja kar nekaj bistvenih razlik.

Enak izvor, drugačen rezultat

Način pridobivanja obeh izdelkov se prične na istem mestu – v rastlini oz. drevesu, ki nam da želene plodove oz. semena. Za bistveno razliko med izgledom in hranilno vrednostjo končnih produktov pa so krivi različni postopki pridelave, ki vplivajo na lastnosti osnovne sestavine.

Mleti oreščki in semena v resnici niso nič drugega kot (vsaj v nekaterih primerih) priročnejša oblika oreščkov in semen, ki načeloma ohranijo vse lastnosti izvorne sestavine. Pri tem gre omeniti, da je ohranitev hranilnih vrednosti zelo odvisna od pogojev pod katerimi pridobivanje poteka. Previsoke temperature, na primer, lahko zmanjšajo vsebnost določenih hranil v končnem produktu.

Z razmaščenimi mokami je drugače – lahko rečemo, da gre za izboljšano verzijo prej omenjenih mletih izdelkov. Pridelava razmaščenih mok iz semen in oreščkov poteka pod strogo nadzorovanimi pogoji, ki zagotavljajo, da končni izdelek vsebuje vse, kar človeško telo potrebuje za zdravje. Postopek hladnega stiskanja in mletja omogoča, da se maščoba iz semen in oreščkov izloči na naraven način in hkrati prepreči izgubo pomembnih hranilnih snovi.

Rezultat? Manj kalorij in enaka hranilnost!

V oreščkih in semenih prisotne maščobe so lahko nezdrave

Dobro, vsi vemo, da so esencialne maščobne kisline nujne za naše zdravje. Velika večina ve, da obstajajo maščobne kisline omega 3, 6 in 9. Kdo ve, da so brez pravilnega razmerja med njimi njihovi učinki nični ali celo škodljivi? Pri tem imamo v mislih predvsem razmerje med omega 3 in omega 6 maščobnimi kislinami, ki je za naše zdravje najpomembnejše.

In kaj imajo z vsem tem opraviti oreščki in semena?

Ob vseh hranilnih snoveh, ki jih vsebujejo, so oreščki in semena tudi bogat vir maščob. Vse lepo in prav, dokler se ne poglobimo v že omenjeno razmerje med esencialnimi maščobnimi kislinami. Te so človeškemu telesu nujne pri ohranjanju spomina, sposobnosti učenja, normalnega delovanja metabolizma, zdrave ravni hormonov … najoptimalnejše pa je, če razmerje med omega 3 in 6 znaša 1:1, v najslabšem primeru 5:1 – v prid omega 6.

Sodobno prehranjevanje nas je žal pripeljalo do točke, ko je to razmerje popolnoma porušeno in včasih celo drastično izven meja dovoljenega, svoj delež pa k stanju prispevajo tudi sicer zdrava živila, kot so oreščki in semena. Ti vsebujejo veliko količino omega 6 maščobnih kislin in ne zadostijo potrebam po omega 3, zato uživanje velikih količin njihovih maščob negativno vpliva na ravnovesje maščobnih kislin v telesu, kar dolgoročno škoduje telesnemu zdravju. Vsebnost omega 6, ki presega 5-kratno vrednost v telesu prisotnih omega 3, povzroča (in je v današnjem času tudi eden njihovih najpogostejših vzrokov) vnetja. Prav to nesorazmerno ravnovesje je krivo, da se nekaterim posameznikom ves čas pojavlja npr. vnetje mehurja – dlje časa trajajoča in ponavljajoča se vnetja pa lahko privedejo do pojava resnejših bolezni.

Zato so razmaščene moke zdravju prijaznejša izbira. Vsi vemo, kako težko se je ustaviti ob grizljanju študentske hrane, vsi tudi vemo, kolikšne količine mletih oreškov in semen so potrebne za pripravo peciva. Si lahko predstavljate, koliko je maščob zaužijete na ta način? In kako te maščobe vplivajo na vaše zdravje?

Razmaščene moke vsebujejo vse hranilne vrednosti oreščkov in semen, so izjemen vir vlaknin in mineralov, poleg tega pa jih odlikuje še ena velika prednost – zaradi zelo nizke vsebnosti maščob ne bodo imele negativnega vpliva na vaše ravnovesje med omega 6 in 3!

Pa še tako praktične so za uporabo!

Zaradi finega mletja so razmaščene moke – v primerjavi z mletimi oreščki in semeni, bolj podobne navadni moki tako po strukturi kot po načinu obnašanja pri peki. Ne vsebujejo velikih koščkov in ne povzročajo nastajanja grudic. Zaradi finega mletja so razmaščene moke zelo specifične – z njimi v receptih ne moremo 1:1 nadomestiti mletih oreščkov oz. semen in niti ne klasičnih žitnih mok, ampak moramo njihovo uporabo s pomočjo preverjenih receptov osvojiti v praksi. Ves trud “študiranja” njihove uporabe pa bo poplačan z odličnim počutjem, urejeno prebavo in boljšimi pogoji za ohranjanje telesnega zdravja.

A pozor, razmaščene moke v nasprotju za navadno pšenično moko, ne vsebujejo GLUTENA, se pravi pri peki potrebujejo dodatno vezivo, kot na primer KONJAK MOKO ali MOKO IZ INDIJSKEGA TRPOTCA ali INDIJSKI TRPOTEC!

Dodaten plus pa je tudi, da  razmaščene moke nikoli ne postanejo žarke!

Da zaključimo:

Razmaščene moke iz semen in orečškov so zdrave, okusne, vsestransko uporabne in izjemno hranljive.

Vsebujejo zelo malo ogljikovih hidratov in malo maščob, imajo nizek glikemični indeks in so super vir prehranskih vlaknin in beljakovin.

Mandljeva, lanena, bučna, lešnikova … mmm …

katero boste pajsnili najprej?

Deli s prijatelji!

Pajs priporoča
Recept meseca
Zanimivosti
eritritol tihi ibujalec
Eritritol: Tihi ubijalec, kriv za srčni infarkt in možgansko kap?
Ali eritritol ubija? Pred kratkim je javnost razvnela raziskava, ki priljubljeno naravno sladilo brez ...
KETO DIETA po prekinitvi - 5 nasvetov, kako priti nazaj
KETO dieta po prekinitvi: 5 nasvetov, kako priti nazaj
Si se med prazniki odločil/a za premor od KETO načina prehranjevanja, ki pa je ...
keto prazniki blog
Kako ostati KETO med prazniki
Izraza “dieta” in “prazniki” je težko skupaj postaviti v poved, ki bi tvorila smisel, ...
pet nasvetov za keto dieto blog
KETO DIETA - pet enostavnih nasvetov
Se šele spoznavaš s KETO dieto? Ali je KETO način prehranjevanja že dolgo tvoj ...
flavor drops blog
FLAVOR DROPS – kje, kako in zakaj jih uporabljati
Flavor drops – brezkalorične kapljice z okusom – so v tem trenutku zagotovo eden ...
koktejli brez sladkorja blog
OSVEŽILNI POLETNI KOKTEJLI BREZ SLADKORJA
Morje, sonce, sol, vročina, nove kopalke in … kozarček brezobrestne osvežitve! Ne glede na ...
pajs brez obresti blog
Zelena bananina moka in odporni škrob na LCHF/KETO?
Odporni škrob je trenutno ena najbolj vročih tem strokovne zdravstvene stroke, njegov potencial pa ...
pajs brez obresti blog
ODPORNI ŠKROB – kaj je to?
Odporni oz. rezistenčni škrob je posebne vrste škrob, ki mu v zadnjem času tudi ...
Še vedno grizeš?

Začni pajsati!

Še vedno grizeš?
Začni pajsati!

Piškotki in zasebnost

Piškotke uporabljamo, da bi izboljšali uporabniško izkušnjo. Z uporabo spletne trgovine soglašate, da jih lahko uporabljamo. Preberi več.

Košarica