Hey, gost!

LCHF, KETO & PALEO zanimivosti

- Blog -

KETO DIETA: Kaj je to? Zakaj začeti? Kako jesti?

Kaj je KETO DIETA oz. PREHRANA?

Keto dieta je način prehranjevanja z zelo malo ogljikovih hidratov in z več maščobami. Pri KETO dieti torej človek poje veliko manj ogljikovih hidratov, ohrani zmeren vnos beljakovin in občutno poveča vnos maščob. Zmanjšanje vnosa ogljikovih hidratov postavi telo v presnovno stanje, imenovano ketoza, kjer že shranjeno telesno maščobo in novo maščobo iz hrane kuri kot vir energije. Ketoza je tudi glavni razlog, zakaj je KETO dieta tako uspešna pri izgubljanju kilogramov.

“Keto” oz. “ketogena” dieta je tako poimenovana zaradi že prej omenjene ketoze. KETO način prehranjevanja povzroči, da telo proizvaja majhne molekule goriva, imenovane “ketoni”. Ketoni so alternativni vir goriva/energije, ki jih človeško telo porablja, kadar na zalogi nima dovolj glukoze oz. krvnega sladkorja. Povedano po domače: Če telesu odvzamemo sladkor (ogljikove hidrate) bo kot vir energije začelo uporabljati maščobe. Z vztrajnostjo bo maščobnih blazinic in v telesu nakopičenih maščob vse manj, postava pa vitkejša.  Ketoni pa imajo še posebej pomembno vlogo pri delovanju možganov, saj jim predstavljajo bistveno gorivo.

Ketogen način prehranjevanja spremeni delovanje telesa tako, da ves čas kuri maščobe in za vsakdanje delovanje, namesto glukoze iz hrane, porablja maščobo, že shranjeno v telesu.

Poleg hujšanja pa ima KETO dieta tudi druge koristi – manj lakote, enakomerna oskrba z energijo in brez nihanja ravni krvnega sladkorja, kar je pogosta posledica uživanja jedi z visoko vsebnostjo ogljikovih hidratov. Mnogi poročajo tudi o  povečani zmožnosti koncentracije.

Kaj je najpomembnejše za dosego ketoze?

Najpomembnejše je, da se izogibamo uživanju prevelikih količin ogljikovih hidratov. Najboljše je, če nam uspe vzdrževati vnos ogljikovih hidratov pod 50 gramov /dan, v idealnem primeru pa celo pod 20 gramov /dan. Manj kot je ogljikovih hidratov, bolj učinkovita je prehrana za doseganje ketoze, hujšanje ali izboljšanje diabetesa tipa 2.

Štetje ogljikovih hidratov je sprva lahko koristno in morda za nekatere začetnike celo nujno, vendar se držite priporočenih živil in receptov, lahko ketozo dosežete tudi brez štetja.

Pri KETO načinu prehranjevanja se hkrati skušamo izogniti preveč umetni hrani in raje posegamo po  živilih, ki temeljijo na naravnih sestavinah, kot je npr. mešanica za KMEČKI HLEBČEK, Pajsotella … Če pa radi pečemo in ustvarjamo, pa nam bo zelo všeč razmaščena mandljeva moka. Hkrati se, v kolikor je le možno, izogibamo tudi živilom z znižano vsebnostjo maščob.

KLIKNI TUKAJ za podrobnejši pregled KETO ŽIVIL >>

Deli s prijatelji!

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
Pajs priporoča
Recept meseca
Zanimivosti
flavor drops blog
FLAVOR DROPS – kje, kako in zakaj jih uporabljati
Flavor drops – brezkalorične kapljice z okusom – so v tem trenutku zagotovo eden ...
pajs brez obresti blog
Zelena bananina moka in odporni škrob na LCHF/KETO?
Odporni škrob je trenutno ena najbolj vročih tem strokovne zdravstvene stroke, njegov potencial pa ...
pajs brez obresti blog
ODPORNI ŠKROB – kaj je to?
Odporni oz. rezistenčni škrob je posebne vrste škrob, ki mu v zadnjem času tudi ...
pajs brez obresti blog
Odporni škrob: SUPERHRANA ZA ČREVESJE
Pogosto slišimo o pomembnosti probiotikov, in prav je tako – so namreč ključnega pomena ...
keto pizza blog
Razlika med VLAKNINSKO in KETO mešanico za pizzo
VLAKNINSKI pizza mix ali KETO PIZZA? Kateri izdelek naj izberem? Odkar smo na spletne ...
pajs brez obresti blog
KETO DIETA: Kaj je KETO gripa, zakaj nastane in kako se ji izognemo
Še nikoli nisem slišal/a za KETO gripo – kaj je to? Z izrazom “KETO ...
pajs brez obresti blog
KETO DIETA: Nakupovalni seznam
Katera živila naj kupim? Na začetku smo pogosto precej zmedeni o tem, kaj naj ...
pajs brez obresti blog
KETO DIETA: Kaj je to? Zakaj začeti? Kako jesti?
Kaj je KETO DIETA oz. PREHRANA? Keto dieta je način prehranjevanja z zelo malo ...
Še vedno grizeš?

Začni pajsati!

Še vedno grizeš?
Začni pajsati!

Piškotki in zasebnost

Piškotke uporabljamo, da bi izboljšali uporabniško izkušnjo. Z uporabo spletne trgovine soglašate, da jih lahko uporabljamo. Preberi več.

Košarica