Tina
Hey, Pajsek!
/
/
KETO DIETA: Kaj je to? Zakaj začeti? Kako jesti?

KETO DIETA: Kaj je to? Zakaj začeti? Kako jesti?

pajs brez obresti blog

Kaj je KETO DIETA oz. PREHRANA?

Keto dieta je način prehranjevanja z zelo malo ogljikovih hidratov in z več maščobami. Pri Keto dieti torej človek poje veliko manj ogljikovih hidratov, ohrani zmeren vnos beljakovin in občutno poveča vnos maščob. Zmanjšanje vnosa ogljikovih hidratov postavi telo v presnovno stanje, imenovano ketoza, kjer že shranjeno telesno maščobo in novo maščobo iz hrane kuri kot vir energije. Ketoza je tudi glavni razlog, zakaj je KETO dieta tako uspešna pri izgubljanju kilogramov.

“Keto” oz. “ketogena” dieta je tako poimenovana zaradi že prej omenjene ketoze. KETO način prehranjevanja povzroči, da telo proizvaja majhne molekule goriva, imenovane “ketoni”. Ketoni so alternativni vir goriva/energije, ki jih človeško telo porablja, kadar na zalogi nima dovolj glukoze oz. krvnega sladkorja. Povedano po domače: Če telesu odvzamemo sladkor (ogljikove hidrate) bo kot vir energije začelo uporabljati maščobe. Z vztrajnostjo bo maščobnih blazinic in v telesu nakopičenih maščob vse manj, postava pa vitkejša.  Ketoni pa imajo še posebej pomembno vlogo pri delovanju možganov, saj jim predstavljajo bistveno gorivo.

Ketogen način prehranjevanja spremeni delovanje telesa tako, da ves čas kuri maščobe in za vsakdanje delovanje, namesto glukoze iz hrane, porablja maščobo, že shranjeno v telesu.

Poleg hujšanja pa ima KETO dieta tudi druge koristi – manj lakote, enakomerna oskrba z energijo in brez nihanja ravni krvnega sladkorja, kar je pogosta posledica uživanja jedi z visoko vsebnostjo ogljikovih hidratov. Mnogi poročajo tudi o  povečani zmožnosti koncentracije.

Kaj je najpomembnejše za dosego ketoze?

Najpomembnejše je, da se izogibamo uživanju prevelikih količin ogljikovih hidratov. Najboljše je, če nam uspe vzdrževati vnos ogljikovih hidratov pod 50 gramov /dan, v idealnem primeru pa celo pod 20 gramov /dan. Manj kot je ogljikovih hidratov, bolj učinkovita je prehrana za doseganje ketoze, hujšanje ali izboljšanje diabetesa tipa 2.

Štetje ogljikovih hidratov je sprva lahko koristno in morda za nekatere začetnike celo nujno, vendar se držite priporočenih živil in receptov, lahko ketozo dosežete tudi brez štetja.

Pri KETO načinu prehranjevanja se hkrati skušamo izogniti preveč umetni hrani in raje posegamo po  živilih, ki temeljijo na naravnih sestavinah, kot je npr. mešanica za KMEČKI HLEBČEK, Pajsotella … Če pa radi pečemo in ustvarjamo, pa nam bo zelo všeč razmaščena mandljeva moka. Hkrati se, če je le možno, izogibamo tudi živilom z znižano vsebnostjo maščob.

KLIKNI TUKAJ za podrobnejši pregled KETO ŽIVIL >>

Prijavite se na naše e-novice.
Ob prijavi, vam bomo na email poslali unikatno kodo za 10% popust, ki jo lahko izkoristite ob naslednjem nakupu.

Preberite še

Za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje to spletno mesto uporablja piškotke. Več informacij.

Košarica

Dodajte še

Želite brezplačno dostavo?

V košarico dodajte izdelek iz posebne ponudbe in naročilo vam bomo dostavili brezplačno.

Izdelek je dodan v košarico.