Hey, gost!

LCHF, KETO & PALEO zanimivosti

- Blog -

ODPORNI ŠKROB – kaj je to?

Odporni oz. rezistenčni škrob je posebne vrste škrob, ki mu v zadnjem času tudi strokovna javnost namenja vse več pozornosti.

Kaj ga dela drugačnega od ostalih vrst škrobov?

Ima super sposobnost, da skozi vpliv, ki ga ima na črevesje, skoraj popolnoma obnovi vaše zdravje!

Odporni škrob spada med dobre ogljikove hidrate. Že njegovo ime namiguje na dejstvo, da ne sprošča glukoze v tankem črevesju, temveč začne delovati šele v debelem črevesju, kjer se pretvori v različne kratkoverižne maščobne kisline, ki hranijo dobre in zavirajo razrast škodljivih vrst črevesnih bakterij.

Vse pozitivne lastnosti odpornega škroba:

– Krepi črevesje in izboljšuje njegovo delovanje
– Preprečuje nastanek vnetij
– Niža nivo trigliceridov in holesterola v krvi
– Veča sposobnost absorpcije vitaminov in mineralov
– Izboljšuje antioksidativno delovanje hranilnih snovi
– Odstanjuje alfatoksine iz telesa
– Veča inzulinsko občutljivost
– Pomaga pri sladkorni bolezni tipa 1 in 2
– Daljša občutek sitosti in preprečuje prenajedanje

Viri odpornega škroba

Odporni škrob se nahaja v mnogih živilih, kot so riž, krompir, ovseni kosmiči in različne stročnice, vendar bi morali dnevno količino omenjenih živil drastično povečati, da bi zadostili potrebam po priporočenem dnevnem vnosu odpornega škroba.

Z moko iz zelenih banan pa je drugače: Pozitivne lastnosti odpornega škroba bomo opazili že z uživanjem ene ali dveh žlic zelene moke dnevno. Lahko si jo vmešamo v smoothie, dodamo k omakam ali spečemo pecivo. Preberi VEČ >>

Deli s prijatelji!

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
Pajs priporoča
Recept meseca
Zanimivosti
flavor drops blog
FLAVOR DROPS – kje, kako in zakaj jih uporabljati
Flavor drops – brezkalorične kapljice z okusom – so v tem trenutku zagotovo eden ...
pajs brez obresti blog
Zelena bananina moka in odporni škrob na LCHF/KETO?
Odporni škrob je trenutno ena najbolj vročih tem strokovne zdravstvene stroke, njegov potencial pa ...
pajs brez obresti blog
ODPORNI ŠKROB – kaj je to?
Odporni oz. rezistenčni škrob je posebne vrste škrob, ki mu v zadnjem času tudi ...
pajs brez obresti blog
Odporni škrob: SUPERHRANA ZA ČREVESJE
Pogosto slišimo o pomembnosti probiotikov, in prav je tako – so namreč ključnega pomena ...
keto pizza blog
Razlika med VLAKNINSKO in KETO mešanico za pizzo
VLAKNINSKI pizza mix ali KETO PIZZA? Kateri izdelek naj izberem? Odkar smo na spletne ...
pajs brez obresti blog
KETO DIETA: Kaj je KETO gripa, zakaj nastane in kako se ji izognemo
Še nikoli nisem slišal/a za KETO gripo – kaj je to? Z izrazom “KETO ...
pajs brez obresti blog
KETO DIETA: Nakupovalni seznam
Katera živila naj kupim? Na začetku smo pogosto precej zmedeni o tem, kaj naj ...
pajs brez obresti blog
KETO DIETA: Kaj je to? Zakaj začeti? Kako jesti?
Kaj je KETO DIETA oz. PREHRANA? Keto dieta je način prehranjevanja z zelo malo ...
Še vedno grizeš?

Začni pajsati!

Še vedno grizeš?
Začni pajsati!

Piškotki in zasebnost

Piškotke uporabljamo, da bi izboljšali uporabniško izkušnjo. Z uporabo spletne trgovine soglašate, da jih lahko uporabljamo. Preberi več.

Košarica