Odporni oz. rezistenčni škrob je posebne vrste škrob, ki mu v zadnjem času tudi strokovna javnost namenja vse več pozornosti.
Kaj ga dela drugačnega od ostalih vrst škrobov?
Ima super sposobnost, da skozi vpliv, ki ga ima na črevesje, skoraj popolnoma obnovi vaše zdravje!
Odporni škrob spada med dobre ogljikove hidrate. Že njegovo ime namiguje na dejstvo, da ne sprošča glukoze v tankem črevesju, temveč začne delovati šele v debelem črevesju, kjer se pretvori v različne kratkoverižne maščobne kisline, ki hranijo dobre in zavirajo razrast škodljivih vrst črevesnih bakterij.
Vse pozitivne lastnosti odpornega škroba:
– Krepi črevesje in izboljšuje njegovo delovanje
– Preprečuje nastanek vnetij
– Niža nivo trigliceridov in holesterola v krvi
– Veča sposobnost absorpcije vitaminov in mineralov
– Izboljšuje antioksidativno delovanje hranilnih snovi
– Odstanjuje alfatoksine iz telesa
– Veča inzulinsko občutljivost
– Pomaga pri sladkorni bolezni tipa 1 in 2
– Daljša občutek sitosti in preprečuje prenajedanje
Viri odpornega škroba
Odporni škrob se nahaja v mnogih živilih, kot so riž, krompir, ovseni kosmiči in različne stročnice, vendar bi morali dnevno količino omenjenih živil drastično povečati, da bi zadostili potrebam po priporočenem dnevnem vnosu odpornega škroba.
Z moko iz zelenih banan pa je drugače: Pozitivne lastnosti odpornega škroba bomo opazili že z uživanjem ene ali dveh žlic zelene moke dnevno. Lahko si jo vmešamo v smoothie, dodamo k omakam ali spečemo pecivo. Preberi VEČ >>