Bezgov sirup 10+2 GRATIS!
Tina
Hey, Pajsek!
Moja košarica
Seznam želja
Bezgov sirup 10+2 GRATIS!

LCHF, KETO & PALEO zanimivosti

- Blog -

KETO dieta po prekinitvi: 5 nasvetov, kako priti nazaj

Si se med prazniki odločil/a za premor od KETO načina prehranjevanja, ki pa je trajal nekoliko dlje, kot si pričakoval/a?

Včasih je en kos peciva dovolj, da nas premami. In se nehamo držati načina prehranjevanja, za katerega sicer vemo, da nam koristi. Nihče ni popoln in vsakomur se lahko zgodi, da se en “prekršek” spremeni v večtedensko kršenje pravil – sploh med prazniki, ko je vzdušje sproščeno, dobra hrana pa na vsakem koraku.

Pomembno je, da se zavedamo, da ni nič izgubljeno. Tudi če se je številka na tehtnici povečala za kakšen kilogram, lahko že z majhnimi koraki naredimo ogromno za naše počutje. Tukaj so naši nasveti:

1. Opusti perfekcionizem

Mnogi dietetiki se strinjajo, da je glavna težava pri ohranjanju zdravih navad odnos “vse ali nič”. Zaradi takega razmišljanja si po enem koščku “napačnega” peciva rečemo “vse je izgubljeno” in začnemo jesti vse – tudi živila, za katere vemo, da nam škodijo. Zelo pogosto se v teh situacijah pojavi tudi (kratkotrajno) prenajedanje.

KETO je način življenja, življenje pa prinese marsikaj. Če se nam ob kakšni posebni priložnosti ali na slab dan “zalušta” kos navadne pizze ali torte, si jo privoščimo. En občasen kos ne bo bistveno vplival na naše celostno zdravje, zato so občutki krivde nepotrebni – in ravno ti so v večini primerov razlog, da se en kos prelevi v celo torto. Če opustimo perfekcionizem, lahko kljub občasnim prekrškom v 90% jemo zdravo, ohranjamo dobro počutje in smo založeni z energijo.

Za zdravje gre, ne za popolnost. Zato si sproti odpuščajmo pregrehe.

2. Imej načrt

Če imamo načrt, je manj verjetno, da nas bodo nepredvidene situacije iztirile. Seveda tudi tukaj upoštevamo nasvet iz prejšnje točke, ampak življenje si lahko bistveno olajšamo, če vemo, kaj bomo počeli in kaj bomo jedli.

Če si v službo nesemo dobro KETO malico bomo poskrbeli za sitost in izdelki iz avtomatov/trgovin bodo imeli veliko manj moči nad nami.

3. Postavi dosegljive cilje

Postavljanje visokih, perfekcionističnih ciljev vodi v neuspeh in razočaranje. Namesto “od jutri naprej pa pojem tri keto obroke na dan, po 18.00 uri ne jem in telovadim 1h zjutraj in 1h zvečer” začni z majhnimi koraki, ki te bodo sčasoma daleč pripeljali.

Bodi iskren/a s sabo in se vprašaj: Kaj lahko zagotovo dosežem?

Lahko je tvoj cilj za prva dva tedna, da imaš na dan štiri obroke, od katerih eden ni KETO in se vsak dan odpraviš na 15 minutni sprehod.

Po dveh tednih pa si lahko postaviš nov cilj – za 10 minut podaljšaš trajanje sprehodov, ne-keto obroke pa omejiš na enega tedensko.

Uspešno sledenje na videz majhnim zastavljenim ciljem nam poveča samozavest in da pogum za nadaljnje delovanje. Počasi se daleč pride.

4. Hidracija, hidracija, hidracija

KETO način prehrane ima diuretični učinek in lahko povzroči dehidracijo. Dehidracija se lahko kaže v glavobolih, omotici, utrujenosti … Pojavi se lahko tudi KETO gripa.

Da je izognemo, priporočamo pitje vsaj 2l vode na dan in povečanje količine soli v hrani na približno 1 dodatno ČŽ pri vsakem obroku. Sol pomaga pri ohranjanju elektrolitskega ravnovesja.

5. Prekinitev ni neuspeh

KETO pravila so namenjena spremembi načina prehranjevanja, ki se ga lahko držiš vse življenje. To pomeni, da si lahko privoščiš občasne prekrške – na primer med prazniki ali na počitnicah, če na splošno dobro skrbiš za svoje psiho-fizično počutje.

Če ješ zdravo 340 dni v letu, 25 pa jih imaš “na off” je to kar dober uspeh, se ti ne zdi?

Deli s prijatelji!

Pajs priporoča
Recept meseca
Zanimivosti
eritritol tihi ibujalec
Eritritol: Tihi ubijalec, kriv za srčni infarkt in možgansko kap?
Ali eritritol ubija? Pred kratkim je javnost razvnela raziskava, ki priljubljeno naravno sladilo brez ...
KETO DIETA po prekinitvi - 5 nasvetov, kako priti nazaj
KETO dieta po prekinitvi: 5 nasvetov, kako priti nazaj
Si se med prazniki odločil/a za premor od KETO načina prehranjevanja, ki pa je ...
keto prazniki blog
Kako ostati KETO med prazniki
Izraza “dieta” in “prazniki” je težko skupaj postaviti v poved, ki bi tvorila smisel, ...
pet nasvetov za keto dieto blog
KETO DIETA - pet enostavnih nasvetov
Se šele spoznavaš s KETO dieto? Ali je KETO način prehranjevanja že dolgo tvoj ...
flavor drops blog
FLAVOR DROPS – kje, kako in zakaj jih uporabljati
Flavor drops – brezkalorične kapljice z okusom – so v tem trenutku zagotovo eden ...
koktejli brez sladkorja blog
OSVEŽILNI POLETNI KOKTEJLI BREZ SLADKORJA
Morje, sonce, sol, vročina, nove kopalke in … kozarček brezobrestne osvežitve! Ne glede na ...
pajs brez obresti blog
Zelena bananina moka in odporni škrob na LCHF/KETO?
Odporni škrob je trenutno ena najbolj vročih tem strokovne zdravstvene stroke, njegov potencial pa ...
pajs brez obresti blog
ODPORNI ŠKROB – kaj je to?
Odporni oz. rezistenčni škrob je posebne vrste škrob, ki mu v zadnjem času tudi ...
Še vedno grizeš?

Začni pajsati!

Še vedno grizeš?
Začni pajsati!

Piškotki in zasebnost

Piškotke uporabljamo, da bi izboljšali uporabniško izkušnjo. Z uporabo spletne trgovine soglašate, da jih lahko uporabljamo. Preberi več.

Do brezplačne poštnine vam manjka še: 49,99  V trgovino
Košarica