Pajs brez obresti - Specializirana spletna trgovina za LCHF, KETO in PALEO prehrano.
Tina
Hey, Pajsek!
/
/
KETO dieta po prekinitvi: 5 nasvetov, kako priti nazaj

KETO dieta po prekinitvi: 5 nasvetov, kako priti nazaj

KETO DIETA po prekinitvi - 5 nasvetov, kako priti nazaj

Si se med prazniki odločil/a za premor od KETO načina prehranjevanja, ki pa je trajal nekoliko dlje, kot si pričakoval/a?

Včasih je en kos peciva dovolj, da nas premami. In se nehamo držati načina prehranjevanja, za katerega sicer vemo, da nam koristi. Nihče ni popoln in vsakomur se lahko zgodi, da se en “prekršek” spremeni v večtedensko kršenje pravil – sploh med prazniki, ko je vzdušje sproščeno, dobra hrana pa na vsakem koraku.

Pomembno je, da se zavedamo, da ni nič izgubljeno. Tudi če se je številka na tehtnici povečala za kakšen kilogram, lahko že z majhnimi koraki naredimo ogromno za naše počutje. Tukaj so naši nasveti:

1. Opusti perfekcionizem

Mnogi dietetiki se strinjajo, da je glavna težava pri ohranjanju zdravih navad odnos “vse ali nič”. Zaradi takega razmišljanja si po enem koščku “napačnega” peciva rečemo “vse je izgubljeno” in začnemo jesti vse – tudi živila, za katere vemo, da nam škodijo. Zelo pogosto se v teh situacijah pojavi tudi (kratkotrajno) prenajedanje.

KETO je način življenja, življenje pa prinese marsikaj. Če se nam ob kakšni posebni priložnosti ali na slab dan “zalušta” kos navadne pizze ali torte, si jo privoščimo. En občasen kos ne bo bistveno vplival na naše celostno zdravje, zato so občutki krivde nepotrebni – in ravno ti so v večini primerov razlog, da se en kos prelevi v celo torto. Če opustimo perfekcionizem, lahko kljub občasnim prekrškom v 90% jemo zdravo, ohranjamo dobro počutje in smo založeni z energijo.

Za zdravje gre, ne za popolnost. Zato si sproti odpuščajmo pregrehe.

2. Imej načrt

Če imamo načrt, je manj verjetno, da nas bodo nepredvidene situacije iztirile. Seveda tudi tukaj upoštevamo nasvet iz prejšnje točke, ampak življenje si lahko bistveno olajšamo, če vemo, kaj bomo počeli in kaj bomo jedli.

Če si v službo nesemo dobro KETO malico bomo poskrbeli za sitost in izdelki iz avtomatov/trgovin bodo imeli veliko manj moči nad nami.

3. Postavi dosegljive cilje

Postavljanje visokih, perfekcionističnih ciljev vodi v neuspeh in razočaranje. Namesto “od jutri naprej pa pojem tri keto obroke na dan, po 18.00 uri ne jem in telovadim 1h zjutraj in 1h zvečer” začni z majhnimi koraki, ki te bodo sčasoma daleč pripeljali.

Bodi iskren/a s sabo in se vprašaj: Kaj lahko zagotovo dosežem?

Lahko je tvoj cilj za prva dva tedna, da imaš na dan štiri obroke, od katerih eden ni KETO in se vsak dan odpraviš na 15 minutni sprehod.

Po dveh tednih pa si lahko postaviš nov cilj – za 10 minut podaljšaš trajanje sprehodov, ne-keto obroke pa omejiš na enega tedensko.

Uspešno sledenje na videz majhnim zastavljenim ciljem nam poveča samozavest in da pogum za nadaljnje delovanje. Počasi se daleč pride.

4. Hidracija, hidracija, hidracija

KETO način prehrane ima diuretični učinek in lahko povzroči dehidracijo. Dehidracija se lahko kaže v glavobolih, omotici, utrujenosti … Pojavi se lahko tudi KETO gripa.

Da je izognemo, priporočamo pitje vsaj 2l vode na dan in povečanje količine soli v hrani na približno 1 dodatno ČŽ pri vsakem obroku. Sol pomaga pri ohranjanju elektrolitskega ravnovesja.

5. Prekinitev ni neuspeh

KETO pravila so namenjena spremembi načina prehranjevanja, ki se ga lahko držiš vse življenje. To pomeni, da si lahko privoščiš občasne prekrške – na primer med prazniki ali na počitnicah, če na splošno dobro skrbiš za svoje psiho-fizično počutje.

Če ješ zdravo 340 dni v letu, 25 pa jih imaš “na off” je to kar dober uspeh, se ti ne zdi?

Delite s prijatelji!

Prijavite se na naše novice
Ne zamudite posebnih ponudb, okusnih receptov in strokovnih nasvetov!
Blog
Zadnje dodano
Kokice in KETO dieta
LOW CARB prehrana - prednosti nizkohidratne diete
Slastna potica na KETO-LCHF način
Recepti
Ustvarjaj z nami
keto ledena kava
5
minut
1
KETO ledena kava
keto pound cake
40
minut
12
KETO pound cake
Najbolj brano
LCHF, KETO & PALEO zanimivosti
pajs brez obresti blog
05. 01. 2021
KETO DIETA: Kaj je to? Zakaj začeti? Kako jesti?
Kaj je KETO DIETA oz. PREHRANA? Keto dieta je način prehranjevanja z zelo malo ogljikovih hidratov in z več maščobami. Pri KETO dieti torej...
pajs brez obresti blog
27. 07. 2020
LCHF (DIETA): OSNOVE - KAJ JESTI IN ČESA NE?
Za začetek par osnov, kaj imeti na jedilniku, če se prehranjujete na LCHF ali LOW CARB način. Ste že večkrat slišali za LCHF-dieto ali...
Umešana jajca in kvasni kosmiči
06. 07. 2020
KVASNI KOSMIČI - Kaj za vraga je to?
Kvasni kosmiči so pomembno dopolnilo v prehrani, saj prinašajo mnogo pozitivnih lastnosti za zdravje, uporabimo pa jih lahko praktično kjerkoli se nam zahoče njihovega...

Za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje to spletno mesto uporablja piškotke. Več informacij.

Do brezplačne poštnine vam manjka še: 59,99  V trgovino
Košarica