/
/
LOW CARB prehrana – prednosti nizkohidratne diete

LOW CARB prehrana - prednosti nizkohidratne diete

low-carb-prehrana

Nizkohidratna ali low carb prehrana, je pristop k prehranjevanju, pri katerem se zmanjša vnos ogljikovih hidratov v primerjavi s standardnimi priporočili z namenom izgube odvečnih kilogramov, izboljšanja počutja, stabilizaciji sladkorja v krvi in drugih.

Pri low carb prehrani ogljikovi hidrati predstavljajo okoli 26–44 % dnevno zaužitih kalorij, kar znese približno 130 g–220 g ogljikovih hidratov na dan – poglejmo, kaj o prednostih tovrstnega omejevanja – ki omejevanje pravzaprav ni, saj je nizkohidratna prehrana enako raznolika kot klasična – pravijo strokovnjaki.

Zmanjšanje apetita

Hujšanje pogosto spremlja občutek lakote, kar je eden glavnih razlogov, da mnogi obupajo še preden bi se utegnili pokazati prvi rezultati.. Nizkohidratna prehrana pa apetit zmanjša avtomatsko, brez da bi se za to morali zavestno truditi. Študije kažejo, da ljudje, ki zmanjšajo vnos ogljikovih hidratov in povečajo vnos beljakovin ter maščob, na koncu zaužijejo veliko manj kalorij in tako uspešno hujšajo – brez občutka lakote.

Hitrejša izguba kilogramov

Zmanjšanje vnosa ogljikovih hidratov je enostaven in učinkovit način za izgubo telesne teže. Študije kažejo, da ljudje na low carb prehrani v krajšem času izgubijo več teže, kot tisti na nizkomaščobnih dietah, četudi se slednji aktivno trudijo z omejevanjem kalorij. Nizkohidratna prehrana namreč iz telesa odstrani odvečno vodo iz telesa in zniža raven insulina že v prvih tednih diete – zaradi česar ljudje na nizkohidratni prehrani v istem času izgubijo tudi do 2-3x več teže v primerjavi z ljudmi na drugih dietah.

Večja izguba trebušne maščobe

Vsa maščoba v telesu ni enaka. Kje se maščoba skladišči, določa, kako vpliva na vaše zdravje in tveganje za bolezni. Dve glavni vrsti maščobe sta podkožna maščoba, ki je pod kožo, in visceralna maščoba, ki se kopiči v trebušni votlini. Visceralna maščoba se običajno nabira okoli organov in je povezana z vnetji ter odpornostjo na insulin.

Nizkohidratno prehranjevanje je zelo učinkovito pri zmanjševanju škodljive trebušne maščobe, s čimer posledično lahko zmanjša tveganje za srčne bolezni in diabetes tipa 2.

Izboljšana raven holesterola in vpliv na krvni tlak

Omejevanje ogljikovih hidratov v prehrani lahko ugodno vpliva na znižanje previsokega krvnega tlaka in na razmerje holesterola v krvi. Low carb dieta lahko zmanjša raven trigliceridov, poveča raven HDL (dobrega) holesterola in zmanjša raven LDL (slabega) holesterola.

Nizkokohidratna prehrana lahko pomaga uravnavati raven sladkorja v krvi in ​​poveča občutljivost na inzulin, kar je ključnega pomena za ljudi s sladkorno boleznijo tipa 2.

Več energije in izboljšana kognitivna funkcija

Ker na nizkohidratni prehrani telo za gorivo (namesto glukoze/sladkorja) uporablja maščobe, se se nivo energije poveča in počutimo se bolj energični in manj utrujeni.

Nekatere raziskave hkrati kažejo, da tak način prehranjevanja izboljša kognitivno funkcijo in ugodno vpliva na koncentracijo, kar ob povečani energiji nudi še dodaten pozitivni vpliv na storilnost.

Dolgoročna vzdržnost – brez omejevanja pri okusih

Da rezultati low carb prehrane ljudi tako navdušujejo, gre prav gotovo zapisati dejstvu, da je dolgoročno vzdržna. Ob raznoliki paleti zelenjave, oreščkov, mesnin, si lahko vsakodnevno prehrano odlično popestrimo z vključevanjem naravnih nizkohidratnih alternativ klasičnim živilom.

Našo ponudbo redno bogatimo z različnimi low carb izdelki, ki lajšajo načrtovanje obrokov in jih hkrati ohranjajo na najvišjem nivoju kakovosti.

Pripravite si low carb tortilje, privoščite si low carb kos kruha – in če vam po kosilu zadiši nekaj sladkega, pri nas najdete tudi odlične low carb piškote.

Celotna ponudba low carb izdelkov pa vas čaka tukaj.

Summary
LOW CARB prehrana - prednosti nizkohidratne diete
Article Name
LOW CARB prehrana - prednosti nizkohidratne diete
Description
Pri low carb prehrani ogljikovi hidrati predstavljajo okoli 26–44 % dnevno zaužitih kalorij, kar znese približno 130 g–220 g ogljikovih hidratov na dan - poglejmo, kaj o prednostih tovrstnega prehranjevanja pravijo strokovnjaki.
Author
Publisher Name
Pajs brez obresti d.o.o.
Publisher Logo

Prijavite se na naše e-novice!
Ob prijavi, vam bomo na email poslali unikatno kodo za 10% popust, ki jo lahko izkoristite ob naslednjem nakupu.

Preberite še

Za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje to spletno mesto uporablja piškotke. Več informacij.

Košarica

Dodajte še

Valentinova knjižica receptov
-75%
Izvirna cena je bila: 3,99 €.Trenutna cena je: 0,99 €.
Najnižja cena v 30 dneh: 0,99 €

Želite brezplačno dostavo?

V košarico dodajte izdelek iz posebne ponudbe in naročilo vam bomo dostavili brezplačno.

Izdelek je dodan v košarico.