Tina
Hey, Pajsek!
/
/
Eritritol: Tihi ubijalec, kriv za srčni infarkt in možgansko kap?

Eritritol: Tihi ubijalec, kriv za srčni infarkt in možgansko kap?

eritritol tihi ibujalec

Ali eritritol ubija?

Pred kratkim je javnost razvnela raziskava, ki priljubljeno naravno sladilo brez kalorij povezuje s povečanim tveganjem za nastanek krvnih strdkov in pojav kapi. Večina člankov v medijih je enoznačnih, mi pa si bomo pogledali, kaj študija dejansko trdi in kaj lahko iz ugotovitev razumemo.

Najprej na kratko, kaj eritritol sploh je:

Eritritol je naravno prisoten v mnogih živilih, ki jih ljudje uživamo. Najdemo ga v nekaterih vrstah gob, v lubenici, grozdju, hruškah, prisoten je tudi v vinu in sirih, sojini omaki itd. Samostojno pa se zadnja desetletja uporablja kot nadomestek sladkorja, saj ima v primerjavi s tem resničnim ubijalcem, mnogo pozitivnih učinkov na zdravje.

Zdaj pa k raziskavi, ki je predmet tega zapisa:

Naslovi člankov v povezavi s študijo so precej strašljivi. Namigujejo, da je eritritol neposredno kriv za povečano število smrti zaradi kapi. Ampak na srečo se motijo, saj študija kot taka, če jo pogledamo podrobno, tega ne trdi niti ne dokazuje.

Eritritol naravno nastaja tudi v naših telesih, in sicer ga telo proizvede iz sladkorja. Iz tega lahko razumemo, da več kot je zaužijemo glukoze – sladkorja, večja bo tudi proizvodnja eritritola v telesu. Če nekdo poje veliko sladkarij bo imel v krvi več eritritola kot nekdo, ki poje zmerno količino živil, sladkanih z eritritolom.

Zato je povezava, da nadomeščanje sladkorja z eritritolom vodi bolezni popolnoma nesmiselna. Mnoge raziskave pred tem so pokazale ravno nasprotno!

Pri bolnikih s sladkorno boleznijo se je uživanje eritritola izkazalo za pozitivno. Uživanje eritritola je pripomoglo k normalizaciji krvnega pritiska. Normalna, zdrava raven krvnega pritiska pa zmanjša možnost za nastanek možganske kapi, infarkta in ostalih srčno-žilnih bolezni.

Eritritol se je izkazal tudi kot odličen antioksidant, za razliko od navadnega sladkorja pa ima celo pozitiven vpliv na zdravje zob.

Naravnost smešno je, da se naravno prisotno sladilo, ki mnogim ljudem lajša simptome bolezni (predvsem npr. diabetikom) in jih ohranja bolj zdrave, smatra kot krivca za smrt. Eritritol koristi pri zniževanju previsokega krvnega sladkorja, ki je eden glavnih razlogov za nastanek srčno-žilnih bolezni.

Seveda spodbujamo, da se naredi čim več raziskav in odkrije morebitna tveganja, vendar je nedopustno, da se ljudi straši z uživanjem živila, ki je za naše zdravje nedvomno boljše od belega sladkorja.

Zaključek:

Raziskava ne dokazuje, da je uživanje eritritola povečano s tveganjem za nastanek kapi. Ljudje, ki nadomeščajo sladkor z eritiritolom, imajo pogosto pridružene bolezni, ki povečujejo možnosti za nastanek srčno-žilnih obolenj.
Ljudje s presnovnim sindromom, ki dokazano veča tveganje za krvni strdke, imajo npr. večje ravni eritirtola v telesu od tistih, ki tega sindroma nimajo.

Povezava je tako podobna, kakor če bi trdili, da ima kadilec zaradi prevelikega uživanja hrušk težave s pritiskom. Kakor zmanjšanje kajenja lahko pripomore k zdravju, lahko nadomeščanje sladkorja vodi k izboljšanju bolezenskih stanj, ki so resnično kriva za nastanek bolezni.

Ključna je zmernost:

Sladice, ne glede na to, s čim so sladkane, nikakor niso mišljene kot bistven del prehrane. Zmerno uživanje eritritola ima na naše zdravje boljši vpliv kot zmerno uživanje navadnega sladkorja.

Prijavite se na naše e-novice.
Ob prijavi, vam bomo na email poslali unikatno kodo za 10% popust, ki jo lahko izkoristite ob naslednjem nakupu.

Preberite še

Za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje to spletno mesto uporablja piškotke. Več informacij.

Košarica

Dodajte še

Želite brezplačno dostavo?

V košarico dodajte izdelek iz posebne ponudbe in naročilo vam bomo dostavili brezplačno.

Izdelek je dodan v košarico.