Enostaven primer LOW CARB jedilnika – enostavneje skoraj ne gre, čisto brez kompliciranja!
Držite se načela, ki pravi: “Jej, ko si lačen, in nehaj jesti, ko si sit!”
Na tak način si boste najlažje prilagajali količino hrane v obroku – brez računanja kalorij, nepotrebnega razmišljanja ali obremenjevanja kaj, kdaj in koliko pojesti.
Ponedeljek
Zajtrk: jajca in zelenjava, ocvrta na kokosovem olju
Kosilo: piščančja solata z oljčnim oljem in peščica orehov
Večerja: naravni zrezek (po želji) in zelenjava
Torek
Zajtrk: slanina (popečena zraven jajc ali surova) in jajca (pečena zraven slanine ali kuhana)
Kosilo: ostanki piščanca in zelenjava, ki je ostala od predhodnega dne
Večerja: sirov burger ali “cheeseburger” (seveda brez žemljice) z zelenjavo in maslom
Sreda
Zajtrk: omleta z zelenjavo, ocvrto na maslu
Kosilo: solata s kozicami in malo oljčnega olja
Večerja: popražena mleta govedina z zelenjavo
Četrtek
Zajtrk: jajca in zelenjava, ocvrta na kokosovem olju
Kosilo: ostanki mlete govedine od prejšnjega dne
Večerja: losos z maslom in zelenjavo
Petek
Zajtrk: slanina (popečena zraven jajc ali surova) in jajca (pečena zraven slanine ali kuhana)
Kosilo: piščančja solata z oljčnim oljem in peščica orehov
Večerja: mesne kroglice z zelenjavo
Sobota
Zajtrk: omleta z različno zelenjavo, ocvrta na maslu
Kosilo: ostanki mesnih kroglic od prejšnjega dne
Večerja: svinjski zrezki z zelenjavo
Nedelja
Zajtrk: slanina (popečena zraven jajc ali surova) in jajca (pečena zraven slanine ali kuhana)
Kosilo: ostanki zrezka od prejšnjega dne
Večerja: na žaru spečene piščančje peruti z nekaj salse in zelenjavo
Poskrbite, da boste v svojo prehrano vključili raznoliko zelenjavo. Za “dušo” si lahko nekajkrat na teden namesto kakšnega obroka privoščite tudi kakšno LCHF sladico (ali kaj TAKEGA ;))
Večina ljudi, ki se prehranjuje na Low Carb način, nima veliko apetita in so navadno več kot zadovoljni s tremi obroki na dan (včasih samo z dvema).
Toda če ste med obroki lačni, potem je tukaj nekaj hitrih in zdravih prigrizkov:
ostanki od večerje/kosila,
trdo kuhano jajce ali dve,
kos sira,
kos mesa,
nekaj oreščkov,
nekateri grški jogurti (beri deklaracije!),
jagode in smetana,
avokado …