Tina
Hey, Pajsek!
/
/
7 znanstveno potrjenih koristi MCT olja

7 znanstveno potrjenih koristi MCT olja

MCT olje v prahu

O tem, kaj MCT olje je in kako ga uporabljati, smo že pisali. V tem zapisu pa vam bomo podrobneje predstavili 7 koristi REDNEGA uživanja MCT olja, katere je potrdila tudi znanost! 

1. MCT olje na različne načine spodbuja izgubljanje kilogramov

MCT pospešuje sproščanje dveh hormonov, ki sta v naših telesih odgovorna za občutek sitosti – peptid YY in leptin. V eni od študij so primerjali vpliv jutranjega uživanja kokosovega in MCT olja. Rezultati so pokazali, da so tisti, ki so ob zajtrku zaužili 2 žlički MCT olja ob kosilu pojedli manj od tistih, ki so svoj dan začeli s kokosovim oljem. V isti študiji se je pokazala tudi zmanjšana rast trigliceridov in glukoze v krvi po jedi. Več o raziskavi lahko preberete na tej povezavi.

Nekateri znanstveniki trdijo, da z MCT oljem lahko preprečimo bolezensko debelost, predvsem zaradi njegovega vpliva na preprečevanje trebušne debelosti in zmanjšanje obsega pasu. VIRI: 1, 2, 3.

MCT olje vsebuje 10 % MANJ kalorij, kot jih vsebujejo dolgoverižne maščobne molekule, najdene npr. v avokadu, oreščkih in olivnem olju.

Telo lahko maščobne kisline iz MCT olja porabi kot takojšnji vir energije, zaradi česar se NE nalaga v telesu, zaradi tovrstne presnove pa pospešuje tudi porabo kalorij. VIRI: 1, 2.

MCT olje hkrati vpliva na črevesno mikrobioto – pospešuje rast dobrih črevesnih bakterij, kar še dodatno spodbuja izgubo odvečne teže – VIR.

Če sledite KETO načinu prehranjevanja, vam bo MCT olje pomagalo ostati v stanju KETOZE – stanju, ko vaše telo učinkovito porablja maščobe.

2. Energija za telo in gorivo za možgane

Zaradi hitrosti, s katero se MCT absorbira v telo, ga imenujemo tudi SUPERGORIVO.

Njegove srednjeverižne maščobne kisline potujejo od črevesja direktno v jetra, in med procesom ne potrebujejo dodatne razgradnje, ki jo potrebujejo npr. dolgoverižne maščobne kisline, zato je naše telo veliko manj obremenjeno, hkrati pa mu je zagotovljena vsa energija, ki jo za svoje delovanje potrebuje – VIR.

Na katogeni dieti se MCT olje v jetrih pretvori v ketone. Ketoni nato prodrejo skozi krvno-možgansko pregrado, zaradi česar so zelo ugoden vir energije in najbolj učinkovit vir hrane za možganske celice.

MCT olje v prahu

3. Manj “muskelfibra” in večja poraba maščob

MCT olje je z razlogom priljubljen dodatek športnikov.

Mlečna kislina oz. laktat, ki med vadbo nastaja v mišicah, lahko negativno vpliva na uspešnost vadbe. Raziskava je pokazala, da že zaužitje 1,5 čajne žličke MCT olja pred vadbo občutno zmanjša nivoje laktata in olajša vadbo. Obenem uživanje MCT-ja več količino med vadbo porabljenih maščob.

4. Lažje obvladovanje epilepsije, Alzheimerjeve bolezni in avtizma

Različne študije so pokazale pozitivni vpliv MCT olja in katogene diete na zgoraj omenjena stanja.

Epilepsija

Preden se je keto način prehranjevanja razširil na vso javnost, se je uporabljal predvsem za nadzorovanje epilepsije. Znanstveniki so namreč odkrili, da večja proizvodnja ketonov manjša pogostost epileptičnih napadov – VIR. Ker se molekule MCT-ja lahko pretvorijo v ketone, lahko koristijo pri obvladovanju epileptičnih stanj. Testiranje na podganah je pokazalo, da MCT molekule blokirajo receptorje v možganih, ki so odgovorni za napade – VIR.

Alzheimerjeva bolezen

Za Alzheimerjevo bolezen je značilno, da možgani niso sposobni porabljati sladkorjev. V tem primeru jim MCT oz. keto dieta omogoči alternativni vir energije v obliki ketonov. Tako možganske celice dlje časa ostanejo zdrave, ketoni pa hkrati blokirajo receptorje v možganih, ki povzročajo izgubo spomina. VIRI: 1, 2.

Čeprav so vzroki bolezni velikokrat genetski, podatki kažejo, da dodatek 20-70 g MCT olja lahko izboljša simtome blagih in zmernih oblik te bolezni – VIR.

Avtizem

MCT olje lahko pomaga otrokom z avtizmom. V raziskavah lahko najdemo podatke, ki pričajo o izboljšanju stanja po že 6. mesecih redne ketonske diete. Dodatek MCT olja lahko, skupaj z izločitvijo glutena, občutno pomaga pri lajšanju simptomov – VIR.

Pri avtizmu gre za širok spekter različnih stanj, zato se rezultati pri posameznih primerih razlikujejo, zdravljenje je potrebno prilagoditi posameznemu primeru – VIR.

5. Močno proti glivično in protimikrobno delovanje

Kisline v MCT olju zavirajo rast glivic in bakterij ter s tem preprečujejo pojav vnetij. Dokazano delujejo proti kandidi, kožnim vnetjem, njihovo delovanje pa preprečuje tudi razširitev okužb iz posameznika na posameznika. VIRI: 1, 2, 3.

MCT olje v prahu in kava
MCT olje v prahu in kava

6. Zmanjšano tveganje za nastanek bolezni srca

Poleg tega, da MCT olje pospešuje izgubo teže in maščobe, s seboj prinaša tudi druge učinke, ki koristijo pri preprečevanju nastanka bolezni srca.

Raziskave, ki povezujejo MCT olje in holesterol so pokazale:

  • Splošno zmanjašnje celotnega holesterola v krvi za 12,5 % – VIR.
  • Občutno zmanjšanje slabega LDL holesterola v krvi – VIR.
  • Povečanje nivojev dobrega, HDL holesterola – VIR.

Obenem MCT pomembno vpliva na C-reaktivni protein CRP – vnetni marker, ki veča tveganje za nastanek bolezni srca. Pozitivno pa vpliva tudi na druge faktorje tveganja, ki lahko vodijo v nastanek različnih bolezni srca. VIRI: 1, 2, 3.

7. Pomaga stabilizirati nivoje krvnega sladkorja

MCT olje kaže potencial tudi pri zdravljenju sladkorni bolezni.

Študija, ki je vključevala bolnike z diabetesom tipa 2 je pokazala, da je dodatek MCT olja vplival na zmanjšanje telesne teže, zmanjšan obseg pasu in večjo inzulinsko občutljivostVIR.

Druga študija je pokazala, da so bolniki, ki so se zdravili z inzulinom in zraven jemali še MCT olje, potrebovali 30 % manj sladkorja, da so ohranili njegove normalne nivoje – VIR.

Obenem MCT pomembno vpliva na C-reaktivni protein CRP – vnetni marker, ki veča tveganje za nastanek bolezni srca. Pozitivno pa vpliva tudi na druge faktorje tveganja, ki lahko vodijo v nastanek različnih bolezni srca. VIRI: 1, 2, 3

Prijavite se na naše e-novice.
Ob prijavi, vam bomo na email poslali unikatno kodo za 10% popust, ki jo lahko izkoristite ob naslednjem nakupu.

Preberite še

Za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje to spletno mesto uporablja piškotke. Več informacij.

Košarica

Dodajte še

namaz marelica
-20%
Original price was: 4,79 €.Current price is: 3,83 €.
Najnižja cena v 30 dneh: 4,79 €

Želite brezplačno dostavo?

V košarico dodajte izdelek iz posebne ponudbe in naročilo vam bomo dostavili brezplačno.

Izdelek je dodan v košarico.