Kalorična vrednost vlaknin je NIČ!

Čeprav zakonodaja EU zahteva, da se tudi deležu vlaknin, ki so prisotne v nekem izdelku, pripisuje zakonsko določena kalorična vrednost, ki znaša 2 kcal/1 g.

To pa je popolni nesmisel, saj so vlaknine BREZ praktičnih energijskih vrednosti.

Gre za dejstvo, ki ga potrjuje tudi medicinska stroka. Ljudje smo namreč rojeni BREZ encima, ki omogoča presnovo vlaknin. Zato vlaknine nikoli in nikdar ne morejo predstavljati vira energije za človeka, čeprav jim pripisujemo kalorične vrednosti.

 

Poglejmo si primer:
Mešanica za peko BREZ OH-jev vsebuje na 100 g:

Energija: 180 kcal

Beljakovine: 1,10 g

Maščobe: 0,70 g

Vlaknine: 84,46 g

 

Njena energijska vrednost na 100 g NAJ BI po teh podatkih torej znašala 180 kcal,

v resnici pa znaša le 11,08 kcal!

 

Kako to?
Ker vlaknine vsebujejo zgolj navidezno kalorično vrednost, ki je naše telo ne more uporabiti, je nujno, da ODŠTEJEMO zakonsko določeno kalorično vrednost vlaknin. Ker MEŠANICA ZA PEKO BEZ OH-jev na 100 g vsebuje 84,46 g vlaknin, to pomeni, da se v njej nahaja 168,92 kcal iz vlaknin, katerih naše telo ne bo nikoli uporabilo!

84,46 x 2 = 168,92

Ko to odštejemo iz celokupne kalorične vrednosti, ki znaša 180 kcal, ugotovimo, da vsebuje mešanica na 100 g DEJANSKO SAMO 11,08 kcal.
Vsi izračuni dejanskih kaloričnih vrednosti naših mešanic za peko so na voljo TUKAJ.

 

Brez energijske vrednosti, a neprecenljive za zdravje
Čeprav jih ne moremo presnavljati, so vlaknine izrednega pomena za naše življenje. Njihova vloga v delovanju črevesja, kjer se zdravje začne, je namreč nepogrešljiva.

Vlaknine ne hranijo nas, predstavljajo pa hranilo za dobre črevesne bakterije, od katerih je odvisno zdravje naše prebave in s tem celotnega telesa. Topne vlaknine so glavni vir hranil za tanko, netopne pa za debelo črevo. V vodi netopne vlaknine ob zaužitju prehajajo v nespremenjeni obliki, dokler ne dosežejo debelega črevesja, kjer nase vežejo največjo možno količino vode, s čimer:

– mehčajo blato in večajo njegovo količino
– spodbujajo izločanje
– čistijo celotni prebavni trakt
– izboljšujejo črevesno floro
– povečujejo izrabo hranilnih snovi
– daljšajo občutek sitosti

 

 

A bi en sendvič z VISOKIM deležem vlaknin ter z NIČ OH-ji in BREZ kalorij v kruhu? Več na tej povezavi. 

Ob ničelni kalorični vrednosti in z glikemičnim indeksom 0, vlaknine daljšajo občutek sitosti in preprečujejo nenadne napade lakote, zaradi česar je njihov povečan vnos še posebej priporočljiv v času hujšanja in pri spopadanju s simptomi prenajedanja.

VESEL VLAKNINSKI PAJS BREZ OBRESTI!