Kako vpliva glukomanan moka oz. konjak moka na naš organizem?

Lahko bi ji rekli tudi najbolj »vpijajoča« rastlinska vlaknina. Danes je ta rastlina poznana tudi pod imenom »vražji jezik« in njeno uradno ime je KONJAK – katere najpomembnejša sestavina in učinkovina je glukomanan.

Glukomanan prevedeno ne pomeni drugo, kot »vlakna rastline, ki se topijo v vodi«.

Ta vlakna imajo fantastično lastnost, in sicer super absorpcijsko sposobnost. To pomeni, da lahko molekule nase na edinstven način vezejo tudi do 300x več vode od njihove lastne teže. Rastlinske vlaknine konjak moke so najboljša med vodotopnimi hranilnimi vlakninami.

Glukomanan, ki se nahaja v konjak moki, naši prebavni encimi in prebavni trak NE MOREJO absorbirati. Zaradi tega iz konjak moke, naše telo tako rekoč ne more proizvajati kalorij. Se pravi je praktično skoraj brez kalorij.A vendar je glukomanan sposoben »požreti« oz. nase vezati holesterol in žolčno kislino, kateri se nato skupaj z njim neprebavljeni izločijo iz našega telesa. Se pravi učinkovito čisti naše telo.

Ta rastlinska vlakna prav tako pospešujejo prebavo in delovanje črevesja, čistijo in olajšujejo prebavo. Dietetična vlakna, katera so sestavni del konjak moke, imajo nenadomestno življenjsko funkcijo v človeškem organizmu in tako preprečujejo nastajanje številnih bolezni.

Je izredno pomembna sestavina v vsakdanji prehrani za ljudi, kateri želijo shujšati, saj ima zelo nizko kalorično vrednost in je skoraj povsem brez ogljikovih hidratov in maščob. Ima zelo nizek glikemični indeks, zato ne vpliva na nivo krvnega sladkorja.

Konjak oz. glukomanan najdemo tudi v obliki kapsul. A v obliki moke je večnamenski in se lažje uporablja. Uporablja se na primer za razne zakuhe, omake, za zgoščevanje juh, za pripravo pudingov, sadnih želejev, prelivov za solate,…

Tako nastane vprašanje: zakaj te moke ne bi dodajali tudi v hrano?

V kolikor bi jo uporabili kot zgoščevalec namesto tradicionalnega škroba oz. škrobne moke, bi takoj ogromno naredili za svoje zdravje.
Predvsem če želite shujšati je odlična, saj nam daje občutek sitosti. Zaradi velike vsebnosti vlaknin v tej moki, je po zaužitju le te, vaš želodec za zelo dolgo časa »zaposlen« z prebavljanjem, posledično smo bolj dolgo časa siti in ne občutimo lakote.

Prehranske analitične raziskave dokazujejo, da je konjak moka izvrstne kakovosti in da 100 g moke vsebuje kar 83 g glukomanan vlaknin.

Kako uporabljamo konjak moko?

Za tiste, ki želijo shujšati: Vsaj pol ure pred obrokom (kosilo ali večerja) je priporočljivo, v 2 dl tekočine (brez sladkorja) zmešati 1 čajno žličko konjak moke. To lahko nato zaužijemo ali čez 5-10 minut, ko se zgosti oz. želira. Za hujšanje je priporočljivo zaužiti dnevno vsaj 4 g glukomanan moke, ali zaužiti iz moke pripravljeno jed.

Pripravek lahko na dan večkrat zaužijemo, vendar nikoli naenkrat ne zaužijemo več kot 4g konjak moke! V kolikor zaužiješ konjak moko, spij veliko tekočine, da lahko glukomanan doseže maksimalno učinkovitost in pomaga pri zdravem delovanju prebavil.

Še več nasvetov o njeni uporabi in receptov pa najdeš TUKAJ >>