Pajs brez obresti - Specializirana spletna trgovina za LCHF, KETO in PALEO prehrano.
Tina
Hey, Pajsek!
/
/
/
Nizkohidratna jabolčna pita brez glutena
Nizkohidratna jabolčna pita brez glutena pajs brez obresti

Nizkohidratna jabolčna pita brez glutena

Baje, da je to najboljša jabolčna pita, ever!

Pita brez glutena s svežimi jabolki in hrustljavim testom, je po mnenju naše stranke Nine, ki nam je recept poslala, najboljša pita, kar se jih da narediti in pojesti!

Jabolčna pita brez glutena je fina, hrustljava, sladka brez dodanega sladkorja, skupaj se drži brez glutena, slastna pa je kljub nizkemu deležu ogljikovih hidratov - če si na res strogem LCHF/KETO lahko jabolka iz recepta zamenjaš z enako količino kateregakoli drugega sadja.

Glavna zvezda recepta je naša MANDLJEVA razmaščena moka, ki na 100 g vsebuje le 4 g ogljikovih hidratov, v sladicah in drugih jedeh pa ne pušča priokusa po marcipanu. Super je tako za pripravo sladkih kot slanih jedi!

Celoten čas: 75
minut
Čas priprave: 30
minut
Število obokov: 12

Poglej video recept

https://www.youtube.com/shorts/Vrdl6Db_7Fw

Načini prehranjevanja

za diabetike
vegetarijansko
Low Carb
Fit
Brez glutena
Brez dodanega sladkorja

Hranilne vrednosti

Kalorije
257
kcal
Maščobe
24
g
Ogljikovi hidrati
8.9
g
Beljakovine
8.3
g
Sestavine za testo:
Mandljeva razmaščena moka
190
g
Mandljeva razmaščena moka
190
g
Kokosova razmaščena moka
2 (poravnani)
Kokosova razmaščena moka
2 (poravnani)
Eritritol v prahu z magnezijem
1 (poravnana) JŽ + 20 g
Eritritol v prahu z magnezijem
1 (poravnana) JŽ + 20 g
Soda bikarbona
1/2
ČŽ
Soda bikarbona
1/2
ČŽ
Konjak moka
1/2
ČŽ
Konjak moka
1/2
ČŽ
Sol
1
ščepec
Sol
1
ščepec
Stopljeno maslo
200
g
Stopljeno maslo
200
g
Narezani mandlji
za dekoracijo, po želji
Narezani mandlji
za dekoracijo, po želji
Sestavine za nadev:
Olupljena in očiščena jabolka
500
g
Olupljena in očiščena jabolka
500
g
Stopljeno maslo
70
g
Stopljeno maslo
70
g
Cimet v prahu
1
ČŽ
Cimet v prahu
1
ČŽ
Eritritol v prahu z magnezijem
1 (poravnana)
Eritritol v prahu z magnezijem
1 (poravnana)
Limonin sok
2
Limonin sok
2
Postopek priprave
Najprej:

Pečico segrejemo na 180°C. V eno maso zmešamo mandljevo in kokosovo moko, 20 g eritritola z magnezijem, sodo bikarbono, konjak moko in sol. Maslo segrejemo in dodamo masi. Mešamo, dokler ne nastane »pesek« oziroma »nadrobljena« masa, v obliki kamenčkov. Nekje 2/3 mase (1/3 bomo uporabili za vrhnjo plast) presipamo v pekač, obložen s papirjem za peko - z rokami pritiskamo na maso tako dolgo, da ustvarimo spodnjo plast pite oziroma biskvit. Pečemo 10 minut.

Preostanku mase dodamo 1 ravno jedilno žlico eritritola z magnezijem, premešamo in postavimo v hladilnik.

In nato:

V posodo za kuhanje damo vse sestavine za nadev (jabolka narežemo na poljubno obliko – manjši kot so kosi, hitreje bo skuhano). Kuhamo približno 20 min (odvisno od velikosti narezanih jabolk) oziroma tako dolgo, da se jabolka zmehčajo (pri peki se ne bodo dodatno zmehčala, zato pri kuhanju dosezi mehkobo, ki jo želiš). Med kuho večkrat premešamo.

Na spodnjo plast pite enakomerno razporedimo jabolčni nadev. Na koncu dodamo še vrhnjo plast, ki se je hladila v hladilniku. Najbolje, da samo potresemo vsebino iz posode, da se ohranijo »grudice« mase, saj je ravno v teh grudicah čar te pite. Po želji dodamo še narezane mandlje.

Pečemo 30 minut oziroma dokler vrhnja plast ne porjavi (čas je odvisen od pečice). Pita je najboljša še topla, saj je sočna in mehka. V hladilniku je lahko hranimo do 3 dni.

Dobro vedeti

Biskvit in nadev po tem receptu sta približno v razmerju 1:1. V primeru, da želimo več testa/nadeva, ustrezno povečamo količino sestavin.

500 g jabolk v receptu nanese cca. 5 srednje velikih jabolk. Lahko jih zamenjamo z enako količino drugega poljubnega sadja.

Se boš lotil/a recepta? Ne pozabi na glavno sestavino testa!