SPOZNAJ TINKO!

SPOZNAJ TINKO!
februar 1, 2019 Pajs

 

Kdo je punca, ki se skriva za znamko Pajs brez obresti? Za vse radovedneže, je Tinka privolila v kratek intervju, v katerem odgovarja na vsa vprašanja, ki ji jih tako pogosto zastavljate! Spregovori o začetkih Pajsa, izzivih, ki spremljajo poslovno življenje, pomembnosti podpore bližnjih in razkriva, kaj ji daje zagon, da vsak dan znova neustrašno sledi svoji poti.

 

1. Čisto na kratko – kako in kdaj si se spoznala z LCHF prehrano?

Kakšne 4 leta nazaj, ko sem morala zaradi poškodbe nehati profesionalno trenirati tenis. Zaradi pomanjkanja gibanja sem se kar precej zredila in sčasoma začela opažati, da mi predvsem OH-ji predstavljajo težavo. Največji problem je bilo čustveno “prenajedanje” oz. tisti občutek nekontrole, ko se pri hranjenju sploh ne moreš ustaviti, kar sem občutila predvsem pri uživanju sladkih zadev.
Zato sem začela iskati način prehrane, ki bi omenjene napade preprečil. Tako sem naletela na LCHF, ga začela prakticirati, shujašala 10 kg, si popolnoma izboljšala počutje, itd.

 

2. Kaj je bilo tisto, kar te je prepričalo, da je LCHF pravi način življenja zate? Katere razlike, v primerjavi s konvencionalnim načinom
prehranjevanja, so bile zate osebno najpomembnejše?

Kontrola nad porcijami, konec prenajedanja, nič več napihnjenosti. In še vso hrano, ki spada pod LCHF, zelo rada jem – ubijam za zelenjavo, ki jo Matic pripravi v voku! 😀

 

 

3. Kdaj si se odločila, da se bo LCHF postal tudi del tvojega poslovnega življenja/kariere? Kako je do tega prišlo?

Živela sem v tujini (Nemčija, Avstrija) in ugotovila, da je tam na voljo veliko več izdelkov. Na primer, v Sloveniji so bile na voljo samo ena znamka eritritola, ena mandljeva moka in ena kokosova moka. V tujini pa je bila izbira mok za LCHF peko ogromna! Veliko večja je bila tudi ponudba LCHF čokolade in drugih “priboljškov” … Pri nas v Sloveniji pa nič. Tako sem se po odpovedi službe v malo večjem podjetju, ker mi je v času zaposlitve uspelo privarčevati nekaj denarja za prvo nabavo robe, odločila, da grem svojo pot.

4. Kaj je tvoj glavni cilj, motivacija oz. poslanstvo, za tem, kar počneš?

Približati LCHF način življenja ljudem. Pa niti ni nujno da je LCHF! Dovolj je že, če ljudje zamenjajo sladkor z eritritolom, moko s kakšno razmaščeno moko, pizzo z našo vlakninsko pizzo ali kruh z našim kruhom brez OH-jev, da naredijo nekaj dobrega za svoje telo in počutje. Vidim, kako so v porastu debelost, alergije, slabo počutje in nezadovoljstvo ljudi. Tukaj pa nastopijo naši Pajsi, ki namesto odpovedovanja omogočajo uživanje ob hrani – a brez slabe vesti oz. obresti. 🙂 Seveda so naši izdelki mišljeni za tu in tam, kot priboljšek za takrat, ko se ti res nekaj “zalušta”, ne rabiš pa zaradi tega pekiniti “diete” in se slabo počutiti. Enostavno si pripraviš Pajs, uživaš in greš naprej, kilogrami pa še naprej letijo dol, medtem ko se počutje neprestano dviguje. 🙂

 

5. Veliko ljudi navdušuje ime tvoje znamke. Zakaj Pajs in zakaj brez obresti?

Pajs je čisto po mariborsko. In ker sem Mariborčanka, je to nekako nastalo iz naše govorice. No, v bistvu je ime nastalo v enem večeru ob malo več popitih kozarcev vina z Maticem, in je v resnici on prvič izrekel besedno zvezo “Pajs brez obresti”, tako da gredo vse pravice za znamko njemu. 😛

 

6. Kateri so bili največji strahovi,ki si jih morala premagati ob odprtju podjetja?

Uh, neznanje podjetništva (čeprav sem magistrirala na Ekonomski fakulteti, ampak ti dandanes žal POPOLNOMA NIČ ne pomaga), izdajanje računov, VSA PRAVILA in ZAKONI –  še zdaj se tresem, ko izvem za kakšen nov zakon in koliko papirologije je treba izpolniti, da nismo v kakšnem prekršku, in da vse delamo po pravilih. Tukaj je bil in vedno bo strah. Nikoli pa nisem dvomila, da se izdelki ne bi prodajali ali pa, da ne bo povpraševanja. V izdelke verjamem 110 % in vem, da so jih ljudje zelo veseli.

 

7. Kakšni so bili odzivi tvojih bližnjih, ko si se odločila stopiti na samostojno pot?

Podpora iz vseh strani. Res. Edino, saj vemo kako so babice, še stara šola: Pa joj ne bi raje se nekje zaposlila, da imaš vsaj nekaj “fiksnega” in zagotovljenega. Pa še to je sedaj minilo, ker babi vidi, da še živim in še nisem zadolžena. (No, vsaj ne preveč! 😀 )

 

8. Življenje podjetnika si večinoma predstavljamo precej idilično. Kakšni so bili začetki Pajsa, nam zaupaš kakšno anekdoto?

Uf, zelo težki in napeti. Res je, da si lahko svoj delavnik sam urejaš, samo to pa pomeni tudi, da si včasih tako zagnan, da delaš od jutra do 16.00 ure, greš na trening, in se potem ob 20.00 še enkrat vsedeš za računalnik in delaš. V bistvu delaš ob vseh mogočih urah in dnevih. Ampak ne bi menjala. Neprecenljivo je to, da če pridejo v Maribor prijatelji, ki živijo v tujini in jih zelo malo vidim, da lahko grem z njimi na kavo ali kosilo, kadar si to želim, si vzamem čas zanje in za družino. Res, ta svoboda odtehta vse pozne noči!

 

9. Kje je bil Pajs, preden se je preselil na Vodnikov trg 1 v Mariboru, kjer je danes možen osebni prevzem izdelkov?

Haha, v kaminskih pečeh! 😀 Ne … Skladišče sem imela pod Pohorjem v prodajalni kaminov oz. v njeni zadnji sobi. Z lastnikom podjetja, ki je prodajalo kamine, sva imela dogovor, da mi dovoli zadnji prostor izkorisititi kot skladišče, v sprednjem, pa sem prodajala njihove kaminske peči in imela mizo z računalnikom. Tako sem takrat, ko ni bilo strank, delala za Pajs, ko pa so prišle stranke pa prodajala kamine. In to brez plačila! V zameno za moje “skladišče” sem pač prodajala peči.

 

 

10. Na kaj si, v karierno-poslovnem smislu, še posebej ponosna?

Na lastno blagovno znamko: Pajs brez obresti. Da ne preprodajam tuje znamke, ampak, da smo ustvarili pristno slovensko blagovno znamko.

 

11. Kako je v prvih mesecih poslovanja izgledal tvoj običajni delovni dan?

Kot rečeno: prodaja peči 😀 Vmes pa: dopoldne obdelava naročil, pakiranje paketov, oblikovanje mailov in FB objav, slikanje izdelkov, naročanje robe .. Zvečer, ko sem prišla domov, pa testiranje in slikanje receptov. Naslendji dan pa vse na novo z dodajanjem novih receptov na spletno stran! VSE SEM DELALA DEJANSKO SAMA – od sestavljanja kartonov za pošiljanje robe do pakiranja paketov, marektinga, receptov.

Škatle za pakiranje naročil sem čisto od začetka celo dobivala brezplačno pri sosedih (trgovina s kolesi). Ko so dobili robo, so škatle shranjevali, jaz pa sem jih pa potem “reciklirala” za pošiljanje Pajsov po Sloveniji. Tako je to, gledat je bilo treba na vsak EUR. 🙂

 

12. Kot samostojni podjetnik si sam za vse. Kako si našla čas za vse stvari – konec koncev, se je obenem razvijalo tvoje poslovno in osebno
življenje (bliža se poroka :)), vmes pa si še magistrirala? Kaj te žene dalje, kaj je tvoja motivacija?

Moja motivacija so vse naše zadovoljne stranke, ki mi z nasmeškom na obrazu rečejo, kako zelo so jim naši Pajsi olajšali zdravo prehrano v vsakdanjem hitrem temu življenja. Ali pa, kako so olajšali življenje njihovim najbližjim, ki imajo določene občutljivosti (na gluten ali laktozo). Najbolj me je ganila zgodba mamice, katere hčerka mora imeti res strogo dieto (samo 5 g OH-jev na obrok – ali celo na dan, ne spomnim se točno), in deklica dejansko res nima veliko izbire pri prehrani. In ko lahko takšni deklici podariš nasmešek s čokoladnim Božičkom brez sladkorja, je to, to.

Pri magisteriju pa je bila glavna motivacija moja babica, ker me je nenehno preganjala k tej magistrski nalogi! 😀 Jaz pa sem ji vztrajno nazaj govorila, da če mi lahko zagotovi, da bom imela za xxxx tisoč EUR več prometa, ker bom imela ta papir, da jo bom takoj napisala. No, čeprav mi tega ni mogla zagotoviti (čudno, a ne? 😀 ), sem se le potrudila in dokončala študij.

 

13. Kdo je tvoja največja inspiracija?

Uf, težko rečem. Na to pa res nimam odgovora. Več ljudi mi je za vzor in vsak od njih ima vsaj eno lastnost, ki me inspirira.

 

14. Kje vidiš Pajs v naslednjih 5-ih letih?

Upam, da bodo naši Pajsi prisotni v še več trgovincah z zdravo prehrano, da bodo tako še bližje in lažje dostopni vsem! Tudi tujine tukaj ne izključujem, ampak vse ob svojem času, saj se trenutno nimamo časa ukvarjati še s prodorom na tuji trg.

 

15. Kaj pa ima Pajs v načrtu za letos? So na vidiku kakšna presenečenja?

Uff ja, OGROMNA! 🙂 Letos bomo pripeljali na slovensko tržišče še kar nekaj novosti. Več o tem pa zelo kmalu! 🙂 Malo potrpljenja! 😀