SLANE LCHF MINI PITE


Mmmm…mini pite velikega okusa!

Si danes za kosilo malo drugače? Pripravi slastne slane pite brez obresti po receptu naše Eve. Privoščiš si jih lahko kot samostojni prigrizek ali pa jih ponudiš kot del večjega obroka, npr. pri družinskem kosilu. Enostavne so za pripravo in še bolj enostavne za pojesti – sploh če obožuješ kremasti okus smetane v kombinaciji z zelenjavo in sirom.

Ne spreglej: Za pite je Eva uporabila našo orehovo razmaščeno moko, ki se več kot očitno odlično znajde ne samo v sladkih, temveč tudi v slanih receptih.

Ne glede na to, za katero jed jo uporabimo pa bo orehova moka vsak obrok obogatila z dodatnim virom beljakovin, saj jih na 100 g vsebuje kar 50 g.

Moka je primerna za LCHF in KETO, NE VSEBUJE GLUTENA, v razkošju njenega okusa pa lahko brez skrbi uživajo tudi DIABETIKI. Izkoristi 10% POPUST in si jo privošči >>

Recept je:

  • KETO, LCHF in FIT
  • BREZ dodanega SLADKORJA
  • BREZ GLUTENA in LAKTOZE
  • Primeren za DIABETIKE
  • VEGANSKI (če uporabimo rastlinske alternative za mlečnine v receptu)

Sestavine za testo:

  • 1 jajce

* Za VEGANSKO verzijo 1 čž mletih lanenih semen + 3 čž vode.

*Sestavine zadostujejo za 6 mini pit.

Sestavine za nadev:

  • 1 JŽ olja

  • 1 strok česna

  • Poper in HIMALAJSKA sol (po okusu)

  • 5 šampinjonov

  • 1 ravna ČŽ ČEBULE v prahu

  • 3 pesti sveže špinače

  • 1 JŽ nasekljanega drobnjaka

  • 150 ml smetane za kuhanje

  • 1 JŽ kisle smetane

  • 1 JŽ KVASNIH KOSMIČEV

  • 30-40 g naribanega sira

Pripravimo testo:

Pečico segrejemo na 180°C in namastimo 6 modelčkov za muffine. Če pripravljamo verzijo brez jajc, lanena semena v manjši posodici zmešamo z vodo, da nabreknejo.

V skledi premešamo vse suhe sestavine: moko, pecilni prašek, sodo bikarbono, kvasne kosmiče, začimbe in sol. Dodamo jajce (oz. lanena semena), kislo smetano, jogurt in maslo ter vse skupaj na hitro premešamo s kuhalnico, preden z rokami zagnetemo testo.

Iz nastale mase oblikujemo 6 kroglic. Vsako kroglico z dlanmi sploščimo in z njo obložimo modelček za muffin. S prsti pritisnemo ob dno in stene pekača, zgladimo morebitne razpoke in oblikujemo pite. Robove, ki gledajo čez rob pekača, odrežemo.

Pite pečemo na 180°C 20-25 minut, da robovi zgoraj nežno potemnijo. Čas peke se lahko razlikuje od pečice do pečice. Med peko pripravimo nadev. Ko so pite pečene jih vzamemo iz pečice in pustimo v pekaču.

Pripravimo nadev:

Šampinjone operemo, osušimo in narežemo na manjše kose. Drobnjak nasekljamo.

Česen stremo v ponev in ga z žlico olja popražimo na srednji temperaturi. Dodamo šampinjone, sol, poper in čebulo v prahu ter pražimo 5-7 minut, da se gobe skrčijo in rahlo potemnijo.

Dodamo nasekljan drobnjak in špinačo. Ko se špinača pokuha in razpusti dodamo še obe smetani in kuhamo nekaj minut, da se omaka zgosti. Ogenj ugasnemo in vmešamo kvasne kosmiče.

Na koncu pa samo še:

V pečene pite najprej razporedimo nariban sir. Čez dodamo nadev in po želji po vrhu potresemo začimbe, semena ali dodamo še malo sira. Pite vrnemo v pečico, tokrat na 200°C, le za 3-5 minut, da se po vrhu malce zapečejo in se sir raztopi. Dober tek!

Kupi sestavine