Če imate težave pri oddaji naročila nas pokličite na +386/69 968 991 ali pišite na info@pajsbrezobresti.si

PALEO TESTENINE IZ SEZAMOVE MOKE

PALEO TESTENINE IZ SEZAMOVE MOKE
junij 4, 2017 Tina
In PALEO, PREHRANA, Uncategorized

Če želite svoji družini ponuditi izjemno zdrave testenine, ki so po okusu, videzu in barvi podobne »navadnim« testeninam, je ta izdelek prava izbira! 

Naše paleo testenine so nastale zato, da bodo lahko uživali v okusu testenin tudi vsi tisti, ki se prehranjujejo na PALEO način. Namenjene so vsem, ki so občutljivi na gluten oz. imajo razne alergije in se izogibajo snovem, ki dražijo občutljivo črevesje.

Vsebnost ogljikovih hidratov v paleo testeninah iz sezamove moke je nizka (vsebujejo približno 40 % manj ogljikovih hidratov kot običajne testenine) in zaradi posebne sestave teh ogljikovih hidratov se tudi samo del teh ogljikovih hidratov dejansko absorbira.  Prav zaradi te nizke vsebnosti ogljikovih hidratov lahko naše izdelke uživajo tudi sladkorni bolniki in vsi tisti, ki skušajo znižati telesno težo.

Paleo testenine iz sezamove moke so:

  • brez glutena;
  • ne vsebujejo prolaminov, lektinov in saponinov (vse te sestavine zvišujejo prepustnost in povzročajo vnetje črevesja)!

Saponini  lahko naredijo drobne luknjice na črevesni steni.

Prolamini dražijo črevesno sluznico in tako lahko  povzročajo vnetja.

Lektini pa imajo prav tako sposobnost spremeniti sestavo črevesne sluznice, ki postane prepustnejša in posledično v krvni obtok vstopijo snovi, ki povzročajo avtoimune reakcije.

Koruza, riž, ajda, kvinoja, proso, pšenica, ječmen, durom, oves, amarant, leča, grah, čičerika, vse ostale žitarice in stročnice v veliki količini vsebujejo prolamine, lektine in tudi saponine.

Gluten je sestavljen iz snovi, ki spadajo v skupino lektinov in prolaminov, zato ima podoben vpliv na organizem.

Mnoge izdelke brez glutena proizvajajo iz koruze, ovsa in ostalih sestavin, ki vsebujejo prolamin in lektin!

 Paleo testenine iz sezamove  moke ne vsebujejo teh sestavin, vsebujejo pa veliko hladno stiskanega sezamovega semena in posledično veliko sezamina.

Sezamin je sposoben  v organizmu oz. v tkivu dvigniti raven gama-tokoferola, ki je najučinkovitejša sestavina E-vitamina. Poleg tega zmanjšuje spremembo maščobnih kislin omega-6 v arahidonsko kislino (to je maščobna kislina, ki spodbuja nastanek hormonom podobnih snovi, ki povzročajo vnetja, zaradi česar je uživanje veliko omega-6-maščobnih kislin zelo škodljivo).

Vzporedno zvišuje tudi nastajanje dihomo-gama-linolenske kisline v organizmu, ki je predhodnica hormonu podobni  spojini, ki zmanjšuje vnetja.  Sezamin poleg vseh teh pozitivnih lastnosti tudi spodbuja izgorevanje maščob.

 

O sestavinah Paleo testenin iz sezamove moke:

 

Hladno stiskana sezamova razmaščena moka:

Zmleta semena imajo dva problema: 1. zaradi visoke, kar 50-% vsebnosti olja se jih ne da zmleti v moko; 2. vsebujejo večinoma omega-6-maščobne kisline, ki jih je treba znižati, da dobimo optimalno razmerje omega-6- in omega-3-maščobnih kislin. Zaradi tega se iz sezamovih semen zelo previdno, brez kemikalij in s hladnim stiskanjem odstrani večina olja. Tako ostane v moki  20 % od prvotne količine olja. Na tak način pripravljena sezamova razmaščena moka vsebuje skoraj dvakrat več mineralov, beljakovin in vlaknin, kot navadno mleta »moka« iz semen.

 

Tapioka moka, ki ne povzroča alergij:

K našim paleo testeninam iz bananine moke je dodana tapioka moka, ki ne vsebuje prolaminov, lektinov, saponinov in glutena. Tapioka moka vsebuje veliko ogljikovih hidratov in ima visok  glikemičen indeks (GI), vendar se uporablja v majhnih količinah. Skrbno izbrano razmerje mešanice pa zmanjšuje absorpcijo škroba v našem telesu. Zaradi tega bo količina ogljikovih hidratov, ki jih bo naše telo vsrkalo, nižja. Prav tako bo glikemičen indeks ostal nizek in dlje časa bomo siti.

 

Sveža jajca iz talne reje:

Paleo testenine iz bananine moke vsebujejo izključno jajca iz talne reje. Pri pripravi testenin uporabljamo sveže lomljena jajca in ne vnaprej pripravljenih. Jajca izvirajo z domače perutninske kmetije.

Pri proizvodnji testenin ne dodajamo vode!

Za 1 kg moke porabimo kar 15 celih jajc »M« velikosti, torej naše paleo testenine iz bananine moke vsebujejo najmanj 15 jajc!

NE varčujemo na kakovosti in količini!