LCHF SKUTNI ZAVITEK
Marjeta je z nami delila odličen recept za LCHF PREKMURSKO GIBANICO!
Recept je:
– BREZ sladkorja.
– BREZ glutena.
– BREZ nepotrebnih OH-jev.
– LCHF, KETO, FIT.
– Primeren tudi za vegetarijance in diabetike.
Marjeta je v receptu namesto jabolk uporabila čajote, pri pripravi testa pa ji je pomagala naša MANDLJEVA razmaščena moka.
Več o njej TUKAJ >>
Sestavine za testo:
200 g MANDLJEVE razmaščene moke ali BIO MANDLJEVE razmaščene moke
80 g KOKOSOVE razmaščene moke
1/2 žličke HIMALAJSKE SOLI
2 žlički KONJAK moke
200 g hladnega masla
200 g hladnega ABC sirčka
Žlička pecilnega praška
3 JŽ ERITRITOLA v prahu z magnezijem
4 JŽ sladke smetane
4 JŽ hladne vode
2 jajci
Sestavine za "jabolčni" nadev:
250 g naribane čajote
25 g masla
2 JŽ limoninega soka
3 JŽ ERITRITOLA v prahu z magnezijem
CIMET v prahu (po okusu)
Sestavine za orehov nadev:
200 g mletih orehov
3 JŽ ERITRITOLA v prahu z magnezijem
Limonina lupinica (po okusu)
Noževa konica BURBONSKE VANILIJE v prahu
1-2 JŽ ruma
1 dcl sladke smetane
1 dcl vode
Sestavine za skutni nadev:
500 g skute
- 2 jajci
5 JŽ ERITRITOLA v prahu z magnezijem
- Limonina lupinica (po okusu)
2 JŽ kisle smetane
Noževa konica BURBONSKE VANILIJE v prahu
Sestavine za makov nadev:
250 g maka
5 JŽ ERITRITOLA v prahu z magnezijem
1 dcl sladke smetane
0,5 dcl vode
Priprava testa:
Zmešamo suhe sestavine. V mešanico suhih sestavin narežemo mrzlo maslo in dodamo kremni sir. Zmešamo, da dobimo drobtinam podobno zmes (lahko v multipraktiku ali na roke), nato dodamo še mokre sestavine in umesimo testo.
Testo razdelimo na 5 enakih delov. Vsakega posebej zavijemo v folijo in za eno uro postavimo v hladilnik.
Priprava nadevov:
“Jabolčni” nadev:
Vse sestavine zmešamo, na kratko podušimo in ohladimo. Odvečno tekočino odlijemo.
Orehov nadev, skutni in makov nadev:
Vse sestavine posameznega nadeva dobro zmešamo skupaj v enotno zmes.
Nadaljujemo:
Ohlajeno testo razvaljamo med dvema papirjema za peko – preden se lotimo valjanja, tako papir kot testo rahlo pomokamo s kokosovo razmaščeno moko.
Ko je testo razvaljano na dimenzijo pekača (mi smo uporabili model 28,5 x 23 x 7 cm), najprej odlepimo zgornji kos papirja, ga nežno položimo nazaj, testo obrnemo in odlepimo še spodnjega – tako kasneje ne bo problemov pri sestavljanju.
Razvaljano testo damo nazaj v hladilnik.
Ta postopek ponovimo pri vseh petih kosih mase, ki nas čakajo v hladilniku!
In na koncu spečemo:
Pekač premažemo z maslom.
Na dno pekača položimo en kos razvaljanega testa, čez enakomerno premažemo makov nadev, nadaljujemo z drugim kosom razvaljanega testa, čez katerega enakomerno premažemo skutni nadev, nato tretji kos testa in orehov nadev, nato pa še četrti kos testa, čezenj premažemo jabolčni nadev, ki ga prekrijemo z zadnjim, petim kosom testa.
Sestavljeno gibanico pečemo 1h na 200°C.
Dober tek!