Če imate težave pri oddaji naročila nas pokličite na +386/69 968 991 ali pišite na info@pajsbrezobresti.si

Kako uporabljati CHIA MOKO v brezglutenskih, LCHF, KETO, VEGANSKI ali PALEO receptih

Kako uporabljati CHIA MOKO v brezglutenskih, LCHF, KETO, VEGANSKI ali PALEO receptih
maj 24, 2018 tadej
In LCHF/KETO, PALEO, PREHRANA

Uporaba chia semen in razmaščene moke iz chia semen v brezglutenskih, LCHF, KETO, VEGANSKI ali PALEO receptih

Chia semena so bila v antičnih kulturah ena izmed osnovnih živil. Azteki, Maji in Inki so chia semena cenili kot vir nasičene energije in hranilnih snovi. To drobceno superseme je preživelo večletno chia norost in postalo vredna sestavina za pripravo brezglutenskih, LCHF, KETO, VEGANSKIH ali PALEO jedi.

 

Več omega 3 maščobnih kislin kot lanenega semena

Verjetno ste že slišali o pomembnosti vključevanja omega 3 maščobnih kislin v vaš jedilnik.

Omega 3 maščobne kisline so polinenasičene maščobe, ki so pomembne za zdravje, saj zmanjšujejo vnetja in možnosti za nastanek srčnožilnih bolezni.

28 g porcija chia semen (Salvia hispanica L) vsebuje približno 4,9 g omega 3 maščobnih kislin. V primerjavi z lanenim semenom, ki je prav tako dober vir omega 3 maščobnih kislin, slednji vsebuje 1,8 g omega 3 maščobnih kislin na 28 g porcijo.

Več vlaknin

Topne vlaknine omogočajo uravnovešenje zdrave ravni holesterola in pripomorejo k zdravju. 28 g porcija chia semen vsebuje 10,6 g vlaknin. To lahko primerjamo z ovsenimi kosmiči, ki so prav tako dober vir topnih vlaknin. 105 g brezglutenskih ovsenih kosmičev vsebuje 2,8 g  topnih vlaknin. V primerjavi s chia semeni, vsebuje laneno seme približno 7,6 g vlaknin v 28 g porciji.

V kolikor želite v svojem jedilniku povečati vnos topnih vlakin, je priporočljivo uživanje chia semen.

Bogat vir kalcija v rastlinah

Kadar želimo v jedilnik vključiti več kalcija, nemudoma pomislimo na mlečne izdelke. Rastlinski svet je bogat z različnimi viri kalcija.

Dober vir enostavno vpojnega kalcija sta brokoli in seveda chia semena.

28 g porcija chia semen vsebuje kar 177 mg kalcija! 13 cm dolgo steblo dušenega brokolija vsebuje 56 mg kalcija.

Več beljakovin

Ste vegetarijanec? Če ste odgovorili pritrdilno, vas morda zanima, kje lahko najdete dober vir beljakovin rastlinskega izvora. 28 g porcija chia semen vsebuje 4,4 g beljakovin. To lahko primerjamo z 28 g porcijo fižola, ki vsebuje 0,1 g beljakovin. Očitno je, da so chia semena precej nasičena s hranilnimi snovmi.

 

Uporaba chia razmaščene moke pri brezglutenski, LCHF, KETO, VEGANSKI ali PALEO kuhi

 

Kot zamenjava za jajce:

Mešanica vode in moke iz chia semen je super alternativa za zamenjavo jajc v receptih. Kadar jo zmešamo z vodo, moka nabrekne, saj vsebuje veliko topnih vlaknin, in spominja na gel.

1 žlica moke iz chia semen in 3 žlice vode nadomestijo eno jajce. Zmešajte chia moko in vodo, počakajte približno 20 minut in dobili boste maso »želejaste« strukture, katero nato lahko uporabite kod nadomestek jajc pri peki.

 

Za zgoščevanje juh ali omak:

Chia moka je zelo uporabna za zgoščevanje juh ali omak. 1 do 2 žlici moke iz chia semen lahko nadomesti koruzni škrob ali katero koli drugi gostilo.

 

Za »čufte« ali mesne kroglice:

Namesto krušnih drobtin se lahko uporabi tudi chia moka za pripravo mesnih kroglic.1 do 2 jedilni žlici moke iz chia semen zadostuje za 1 kg mesa.

 

Za zamenjavo navadne pšenične moke:

Chia moka lahko nadomesti pšenično moko. ¼ navadne moke je lahko zamenjana za moko iz chia semen.

 

Za panirano »pohano« meso:

Zmešajte mandljevo razmaščeno moko s česnom v prahu ali granulatu in s  chia moko. Meso nato panirate po običajnem postopku, le da drobtine nadomestite s pripravljeno mešanico iz chia moke, česna in mandljeve ali katere koli druge razmaščene moke.

 

Nasveti za peko brezglutenskih, LCHF, KETO, VEGANSKIH ali PALEO jedi s chia razmaščeno moko:

Pred uporabo moko iz chia semen presejte. Kadar pečete z moko iz chia semen, uporabljajte manjše ponve in čas peke podaljšajte za 5 %.

Primer: Če recept navaja, da je čas peke 60 min, za boljši rezultat čas peke za 3 min podaljšajte.

Kadar preizkušate nov brezglutenski izdelek kot je moka iz chia semen, ekperimentirajte! Zabeležite si čas peke, velikost ponve in recept, ki ste ga uporabili.