Če imate težave pri oddaji naročila nas pokličite na +386/69 968 991 ali pišite na info@pajsbrezobresti.si

INDIJSKI TRPOTEC ZA OPTIMALNO ZDRAVJE PREBAVIL

INDIJSKI TRPOTEC ZA OPTIMALNO ZDRAVJE PREBAVIL
april 18, 2017 Tina
In LCHF/KETO, PALEO, PREHRANA

INDIJSKI TRPOTEC ZA OPTIMALNO ZDRAVJE PREBAVIL

Psyllium ali indijski trpotec je ena najbolj topnih vlaknin. V želodcu veže vodo, nabrekne in tako ustvari gel, ki potuje po prebavnem traktu in nase veže obloge, ki so se kopičile tudi več let. Gel spodbudi črevesno peristaltiko, blato postane mehkejše in tako veliko lažje za odvajanje. Indijski trpotec, ki ga imenujemo tudi vlaknina psiliuma, je naravna rešitev za odpravljanje zaprtosti. S čiščenjem črevesja ustvari idealne pogoje za razmnoževanje dobrih bakterij, ki so ključne za preprečitev neželene kandide.

Psyllium in njegovi učinki na zdravje

Indijski trpotec ima dokazano odvajalne učinke in pomaga pri različnih prebavnih težavah – tako pri driski kot pri zaprtju. Veliko raziskav govori v prid temu, da ima močno vlogo tudi pri preprečevanju raka na črevesju. Potrjeno znižuje holesterol v krvi, domnevajo pa, da zdravi tudi hiperglikemijo in številne druge bolezni.

Kako uživati semena indijskega trpotca?

Ali v obliki zmletih semen ali kot novost pri nas, v obliki čiste moke iz indijskega trpotca.


Indijski trpotec uživajte tako, da njegova semena pomešate z vodo ali katero drugo tekočino. Tudi sicer je v času uživanja semen potrebno piti veliko tekočine. Ko se odločite za kuro, priporočajo hkratno pitje mineralne gline (bentonita) in probiotika.
Kot smo že omenili, so semena indijskega trpotca idealna tudi za hujšanje. V tem primeru jih z vodo spijte približno pol ure pred obrokom. V želodcu se bodo napihnila, vi pa boste imeli občutek sitosti. Ne da bi stradali ali se počutili lačne boste zaužili manj hrane in s tem kalorij.

Izogibanje predelani hrani
Za dobro prebavo lahko veliko naredimo sami. Črevesna flora nam bo izjemno hvaležna, ko se bomo dokončno poslovili od vnaprej pripravljene predelane hrane, ki vsebuje več kemikalij kot naravnih sestavin. V njej je navadno ‘skritega’ veliko sladkorja v različnih oblikah – od koruznega sirupa z visoko vrednostjo fruktoze do prečiščenega belega sladkorja, ki ne predstavlja drugega kot prazne kalorije. Za nameček iz telesa črpa še vitamine in minerale. Hitra hrana z ulice je resda enostavna rešitev za hitro potešitev lakote, a poseganje po njej ni vredno našega zdravja. Tudi v tej hrani se namreč skriva ogromno sladkorja (in ne samo v sladkih jedeh!), jodirane soli ter nezdravih, hidrogeniziranih maščob. Vse to oteži prebavo, vodi do zaprtja in splošnega slabega počutja.