BELJAKOVO pecivo z OREHOVO in ZELENO BANANINO moko

BELJAKOVO pecivo z OREHOVO in ZELENO BANANINO moko
september 18, 2018 Pajs

 

Vas zanima, kako si čisto enostavno lahko pripravite prvovrstno in brezobrestno beljakovo pecivo? Berite dalje! 🙂

Pecivo je primerno za (liberalni) LCHF in PALEO način prehranjevanja in:

– NE vsebuje glutena

– je BREZ mlečnin

– je BREZ dodanih sladkorjev

Samo zdrave sestavine in čudovit poln okus!

Z receptom za to odlično beljakovo pecivo iz naših dveh brezobrestnih mok nas je pozitivno presenetila naša navdušena stranka – Katja, še enkrat hvala za recept!

Katja je za pripravo peciva uporabila:

➡️ Razmaščeno OREHOVO MOKO, ki:

  • je odlična izbira za peko brez OH-jev, vsebuje veliko beljakovin in še več vitaminov, mineralov in antioksidantov. Ima nizek glikemični indeks in je primerna tudi za diabetike. V primerjavi z mletimi orehi je veliko bolj praktična za uporabo, ima manj kalorij in pozitivno vpliva na razmerje med omega 3 in 6 maščobnimi kislinami v telesu.

➡️ Zeleno BANANINO MOKO, ki:

  • jo lahko uživajo ljudje s preobčutljivostjo na hrano, posebej uporabna pa je pri sladkornih bolnikih, PALEO načinu prehranjevanja, mediteranski dieti in pri dieti za različne krvne skupine.

Najpomembnejša lastnost zelene bananine moke je vsebnost odpornega škroba, katerega uživanje priporoča vse več dietologov, saj:

  1. Veča inzulinsko senzitivnost
  2. Izboljšuje delovanje črevesja 
  3. Niža vrednosti krvnega sladkorja
  4. Daje občutek sitosti
  5. Izboljšuje absorpcijo magnezija
  6. Spodbuja porabo maščobe
  7. Izboljšuje delovanje ščitnice
  8. Izboljšuje spanec in občutek notranjega miru

Več o Zeleni bananini moki preberite TUKAJ.

SESTAVINE

(za pekač 30×11 cm)

– 3 dcl beljakov
(cca. 8-9 beljakov, odvisno od velikosti jajc)
– 75 ml olja ali stopljenega masla
(navadnega, kokosovega, kakavovega … po izbiri)
– 5 kapljic pomarančne arome
– 1 žlica kakava
– Nastrgana limonina lupinica
– Ščepec soli

KUPI SESTAVINE

1

Beljake damo v visoko posodo, dodamo ščepec soli in jih stepemo v sneg. Po želji dodamo Eritritol in stepamo pri najvišji hitrosti približno 5 minut, dokler ne dobimo zares kompaktnega in lepo naraslega snega.

2

V sneg postopoma dodajamo Zeleno bananino moko in olje (oziroma maslo). Sneg bo nekoliko upadel. Dodamo še pomarančno aromo, limonino lupinico in Orehovo moko. Vse zelo dobro premešamo, da dobimo maso enotne strukture.

3

1/3 mase odvzamemo, 2/3 pa je enakomerno razporedimo po dobro pomaščenem in rahlo pomokanem (lahko uporabimo Zeleno bananino moko) pekaču. Maso v pekaču potrosimo z naribano ali nasekljano temno čokolado.

Odvzeti masi primešamo žlico kakava in jo prelijemo na maso, ki je že v pekaču. Na določenih mestih z žlico potisnemo rahlo navzdol, da se masa lepo usede.

 

4

 

Že med pripravljanjem mase naravnamo pečico na 200°C. Ko imamo vse pripravljeno in pekač vstavimo v pečico, temperaturo takoj znižamo na 170°C. Pečemo približno 40 minut. Če je le možno, z ventilacijo.

Pa dober pajs! 🙂